Членове на делегацията, която трябва да придружава руския външен министър Сергей Лавров на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, няма да могат да прелетят през българското въздушно пространство на път за Скопие.

Това потвърди днес българският вицепремиер и външен министър Мария Габриел.

Тя коментира темата от Брюксел, където участва в среща на НАТО. "София никога не би си позволила да даде зелена светлина за прелитане през въздушното пространство на страната, ако няма точен списък на делегацията", категорична бе Габриел.

Мярката на София е съгласувана с ЕС.

„Фактът, че господин Лавров може да пътува, е свързан с изключенията, които на него са дадени, бидейки в списъка за международни форуми да може да участва. Затова и продължителността на това изключение е много ясно дефинирана: от 3 часа за заседанието до 72 часа. Като ние ясно сме поискали и получили информация за списъка. И в него сме изключили всеки, който е в санкционния списък на ЕС“, каза Мария Габриел.

В главната квартира на НАТО министрите на външните работи на държавите членки обсъждат последното развитие на напрежението в Близкия изток. Тази двудневна среща трябва отново много категорично да потвърди и подкрепата на Алианса за Украйна.

Стабилността в Западните Балкани е един от акцентите на тази среща. Габриел каза, че тя е в интерес както на България, така и на Европа.

Относно сигурността на отвлечените български моряци и риска от нови похищения около наши сънародници, Мария Габриел заяви, че изнасянето на публична информация в момента, може да не е в тяхна полза.

Има създаден екип в министерството, който работи с международните ни партньори, увери тя.