Румъния мести ПВО комплекси в близост до населените места по поречието на Дунав, за да ги предпазят от ракети или дронове, предава Ройтерс.

Откакто Руската федерация ограничава износа през Черно море украинските производители увеличиха износа през река Дунав. Тогава руските сили насочиха ударите по речните пристанища и инфраструктура, но близостта им създаде притеснения за Румъния. Падането на дрон на румънска територия наложи и взимането на допълнителни мерки.

Те включват засилено наблюдение, осигуряването на допълнителни патрули, разполагане на допълнителни американски изтребители F-16 и „затваряне на небето“, като НАТО ще отговаря за налагането на забранената за полети в зоната.

Изолираните инциденти в граничния район създават риск за недоразумение или ескалация между Русия и НАТО, което принуди румънските въоръжени сили да засилят отбраната в района, посочват анонимни източници на Ройтерс, свързани с отбраната на северната ни съседка.

Армията е построила две бомбоубежища в малко селце на по-малко от километър от украинския крайдунавски град Измаил, а на жителите в по-широкия район се изпращат сигнали на мобилни телефони, когато бъдат засечени руски дронове.

Четири изтребителя F-16 Fighting Falcon и 100 американски военни са разположени във военновъздушната база Борча на около 150 километра от Измаил. Забранената зона за полети се простира до 30 километра във вътрешността на Румъния и до височина от 4 хиляди метра.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни, че няма доказателства ударите с дронове до границата на Румъния да са умишлено насочени срещу държавата членка на Алианса, но ги определи като „безрасъдни“.

След като и Украйна засили въздушната си отбрана по речните пристанища, Русия адаптира нова стратегия при ударите, изпращайки „рояци“ от дронове, като сред тях има и фалшиви, които да действат като примамки за отбраната.