Републиканският кандидат-президент Мит Ромни не получи очакваната по-голяма подкрепа с издигането на кандидатурата на Пол Райън за вицепрезидентския пост, съобщава Ройтерс. Според допитване до общественото мнение около 50 на сто от американците са казали, че изборът на Райън не е променил мнението им за Ромни, който ще бъде съперник на Барак Обама на президентските избори през ноември.

Привържениците и противниците на това решение са горе-долу поравно – 26% от участниците в допитването имат по-добро отношение към Ромни, а 23 на сто - по-лошо.

Анкетата доказва също, че конгресменът от Уисконсин както и досега, остава почти неизвестен в страната - едва 35 на сто са запознати с политическите му възгледи. Самият Пол Райън, смятан за консерватор, вкуси преди ден от горчивата страна на кампанията, когато група протестиращи го освиркаха по време на първата му самостоятелна реч като кандидат за вицепрезидент в Айова.

Президентът Барак Обама, също на предизборна обиколка в Айова, го обвини, че е един от лидерите в Конгреса, които блокират законопроект за оказване на спешна помощ за засегнатите от голямата суша фермери. "Ако срещнете конгресмен Райън, му кажете колко важен е този закон за Айова и селските общности", заяви Обама на политически митинг в щата.

Президентът и неговите съпартийци от Демократическата партия критикуват Райън за противоречивия му бюджетен план, който според тях би съсипал социалните програми, помагащи на възрастните и бедните хора.

Междувременно Мит Ромни се появи на предизборно събитие в ресторант в Маями, собственост на осъден кокаинов трафикант, предаде Асошиейтед прес. Съдебни справки показали, че собственикът Рейналдо Бермудес е бил осъден през 1999 г. за трафик на кокаин и е лежал три години в затвора. От предизборния щаб на републиканския кандидат не пожелаха да коментират.