Въоръжената банда, която отвлече 17 мисионери в Хаити иска откуп по 1 млн. долара за всеки похитен. Американците и канадски гражданин бяха взети за заложници в събота, когато бяха на посещение в сиропиталище край столицата Порт О Пренс.

Вследствие на случая в страната започнаха протести заради зачестилите отвличания от страна на организираната престъпност.

Снимка: Reuters

Групировката 400 Mazowo е известна с това, че отвлича хора в замяна на откуп. Именно те бяха отговорни за подобен случай с католически духовници от април. Тогава те бяха пуснати, но не стана ясно дали е платена съответна сума.

Снимка: Reuters

Сред 17-те похитени са петима мъже, седем жени и пет деца. Най-малкото от тях е на две години, пише Би Би Си. Белият дом съобщи, че Държавният департамент и ФБР работят по случая с мисионерите.

Един от републиканските сенатори – Адам Кинзинджър коментира пред Си Ен Ен, че САЩ трябва да преговарят с похитителите, но не и да плащат откупа.

Снимка: Reuters

Хаити в момента преживява тежка хуманитарна и политическа кризи. Президентът Жовенел Моиз беше убит през юли, което даде шанс на враждуващи организации да наложат контрола си.

Малко след това страната беше разтърсена от мощно земетресение от 7.2. Близо 3000 души загинаха, а ранените бяха над 12 хил. Според данни на международни агенции в момента организираните групировки в карибската страна са 162 с близо 3000 действащи членове. Изчисления сочат, че над 20 хиляди хаитяни са се разселили заради престъпността.