Групата чуждестранни граждани, отвлечени вчера от въоръжени екстремисти от движението на талибаните в Афганистан, са в добро здравословно състояние и се намират на сигурно място, обяви говорител на бунтовниците, цитиран от АФП.

Силите за сигурност в страната провеждат мащабна операция по издирването на осмината турски, един руски и един киргизки граждани, които бяха похитени вчера, след като техен транспортен хеликоптер беше принуден да кацне заради авария в нощта на неделя срещу понеделник в провинция Логар, разположена южно от Кабул.

„Преместени са на сигурно място, нямат здравословни проблеми и са добре. Намират с в Афганистан”, заявява пред агенцията Забихулла Моджахед, смятан за официален говорител на талибаните.

На въпрос какво ще се случи с отвлечените, представителят на екстремистите е заявил, че ръководителите на движението ще се съберат в скоро време, за да решат съдбата им.

Правителствен представител, пожелал анонимност, е потвърдил пред АФП, че властите в Кабул се опитват да убедят различни племенни старейшини да бъдат посредници в преговорите за освобождаването на заложниците.