Държавната церемония по погребението на героя в борбата срещу апартейда в Република Южна Африка архиепископ Дезмънд Туту се проведе в първия ден на 2022 г. в катедралата "Сейнт Джордж" в Кейптаун, където той години наред проповядваше против расовата несправедливост, предаде „Ройтерс“.

Президентът Сирил Рамапоса произнесе основното надгробно слово за Туту, който беше удостоен с Нобеловата награда за мир през 1984 г. в признание за неговата ненасилствена съпротива срещу управлението на бялото малцинство в Южна Африка. След смъртта му миналата неделя на възраст 90 години от целия свят в Кейптаун започнаха да пристигат послания на почит.

Снимка: Ройтерс

„Нашият покоен баща бе кръстоносец в борбата за свобода, справедливост, равенство и мир не само в родната му Южна Африка, но и в целия свят", каза президентът Рамапоса.

Вдовицата на Туту Номализо Лия, известна като "Мама Лия", проследи церемонията, седнала в инвалидна количка, загърната в лилав шал - цвета на свещеническите одежди на съпруга й.

Снимка: Ройтерс

Рамапоса носеше вратовръзка в същия цвят.

„Нисък на ръст, той беше великан сред нас в морално и духовно отношение", каза пенсионираният епископ Майкъл Нътал, който в продължение на дълги години служи като заместник на Туту.

Снимка: Ройтерс

Плакати, изобразяващи Туту в естествен ръст и със сключени ръце, бяха поставени извън катедралата, където броят на събралите се да отдадат почит беше ограничен съгласно мерките срещу COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!