Румъния работи по програма, с която да задържи украинските бежанци при тяхно желание и след края на войната.

Наташа Димитраки от украинския град Николаев е майка на 4 деца, едното - със синдром на Даун. Сама жена в непозната страна, но само три месеца след пристигането си вече има работа в Букурещ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тъй като имам дете със специални потребности и доброволците видяха, че мога да се справя добре с тези деца, те организираха група, която аз да водя. Двете с още една майка водим група в училище във вече разработена програма, по която ние се занимаваме с децата“, разказва Наташа.

За намирането на работа на бежанците се грижат хора като Александър Моисе - социален работник в Първи район на Букурещ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бях много изненадан от реакцията на гражданите. Не че не знаех, че румънците са добри хора, но те направиха всичко, за да помогнат на украинците, а това е много трогателно“, разказва Александър.

„Има две нива на координация - първо, отдел за извънредни ситуации, в който реагираме на първоначалната нужда от подкрепа за бежанците. Имаме и шест работни групи към Министерския съвет - социална поддръжка, даване на разрешителни за работа, образование, здравеопазване“, обяснява ръководителят на департамента за извънредни ситуации Саед Арафат.

Според румънското правителство опитите за настройване на хората срещу бежанците чрез пропагандни кампании са били неуспешни.