Италианското правителство подготвя потенциална масова евакуация на десетки хиляди хора, които живеят на територия, наречена Флегрейските полета – един от най-старите супервулкани в света, който се намира близо до Везувий и Неапол.

Новите мерки за сигурност идват след като през последния месец се наблюдава сериозна сеизмична активност в района.

Флегрейските полета и видимите кратери заснети от сателит
Снимка: Getty Images

Флегрейските полета са покрити с общо 24 кратера – всички на един вулкан, който е значително по-голям от Везувий, довел до изчезването на Помпей през 79 г.пр.Н.е. Само за последния месец районът е разтресен от над 1100 земетресения, като най-силните бяха с магнитуд 4 и 4,2.

Друг ориентир за сеизмолози е, че през последните месеци земята се надига с 1,5 см на месец. Смята се, това се дължи на циклите на супервулкана, при които подземните камери се пълнят и след това се изпразват от магма.

Пристанището в Позуоли се изпразва от вода всеки път, когато почвата се размести
Снимка: Getty Images

На Флегрейските полета живеят повече от половин милион души. Сеизмичната активност притеснява италианци. Последната голяма евакуация в района е от 80-те години на миналия век, когато 40 000 души са били временно евакуирани от домовете си от град Позуоли.

Министърът на гражданската защита Нело Мусумечи заяви пред журналисти, че евакуации ще се правят само когато се установи истинска и непосредствена заплаха. Италианският кабинет ще пренасочи и още служители към района, които да помогнат в случай на евакуация.

Болниците на територията на Флегрейските полета вече правят тренировки за евакуация при по-силно земетресение или изригване.

Кратерът на супервулкана Йелоустоун. Планините в далечината са ръба на кратера.
Снимка: Wikimedia Commons

Какво е супервулкан?

Супервулканите са вулкани с най-мощните и обемни изригвания. Те обхващат много по-голяма площ от обикновено и може да променят околната среда и климата на цялата ни планета.

Един от най-известните супервулкани на планетата, който представлява и непосредствена заплаха за човечеството, е Йелоустоун в Съединените щати. Изригването му би довело до няколкогодишна вулканична зима и до смъртта на милиони хора.

Супервулканите изригват в интервал от няколко милиона години.

Зала за мониторинг на супервулкана
Снимка: Getty Images

Каква заплаха представляват Флегрейските полета?

Последното сериозно изригване в този район е през 1538 г. Най-голямото обаче се е случило преди 39 000 години и се предполага, че е довело до изчезването на неандерталците.

Магма от това изригване е намерена чак в Гренландия, която се намира на 4500 км от Италия.

Кратер Сулфатара
Снимка: Getty Images

Повечето кратери на Флегрейските полета са под вода, като хидротермална активност може да се наблюдава в Лукрино, Анято и град Позуоли.

Изригването през 1538 г. е изхвърлило достатъчно материал, че за няколко дни да създаде нов хълм в района.

През 2009 г. учени предупреждават, че повдигането на почвата в района може да предшества голямо изригване с десетилетия. През 2012 г. се появи план за пробиване на 3,5 км дупка в земята близо до Помпей. По този начин сеизмолози ще могат да наблюдават какво се случва вътре в магмената камера на Флегрейските полета и да дадат по-добра оценка кога е възможно изрижване.

Пристанището в Позуоли се изпразва от вода всеки път, когато почвата се размести
Снимка: Getty Images

Учените посочват, че огромно изригване като това преди 39 000 е малко вероятно. Но такова, което да предизвика създаването на нов кратер е възможно. Смята се, че следващото изригване ще бъде в района на пристанището на Позуоли, където се наблюдава най-голяма сеизмична активност.