На 24 февруари се навършват две години от началото на войната в Украйна, а на 20 февруари се навършиха 10 години от деня, в който е убит първият украинец и началото на събитията. През декември 2013 година и началото на 2014 година е така нареченият „Майдан“, когато украинският народ тръгва срещу проруския президент Виктор Янукович.

Тогава излизат специалните служби, които вече се разформировани, и започват да разстрелват протестиращите. Следва анексията на Крим, инвазията в Донбас и началото на пълномащабната война.

Вчера специалните пратеници на bTV Стоян Георгиев, операторът Александър Осиченко, техническият сътрудник Марио Николчев отидоха с доброволци до Купянск - на изток от Харков, една от горещите точки по фронтовата линия.

Купянск е град, който е окупиран от Русия още в началото на 2022 г. При контраофанзивата през септември същата година той е деокупиран от украинските сили. Доскоро е било почти напълно здрав, но към момента е подложен на жесток обстрел и почти няма здрава сграда в града.

Престрелките и бомбардировките са постоянни, а има хора, които продължават да живеят в зоната.

Доброволците помагат на хората, които искат да се евакуират. Помагат и на тези, които остават, но имат нужда от медицинска помощ.

Юра, Оля и котаракът им Симба живеят в жилищен блок в Купянск. През последните няколко дни всичко около тях се срива. Буквално. Русия подлага на тотално унищожение 27-хилядния град, който е на път да последва съдбата на Авдеевка и Бахмут.

“Натам по-добре не ходете. Ето там няма го целия вход. Падна снаряд или някаква ракета. Живееше семейство там, мъж и жена. Загинаха. И там падна върху две двуетажки, трафопоста уцелиха, нямаше три дни ток”, казва Юра.

Оля и Юра са пожелали да напуснат Купянск и стават част от печалната статистика на вече 10 милиона украинци, прогонени от домовете си.

„Недай боже никому, момичета! На врага си не бива да пожелаваш такова нещо. Такива злини направиха, че да не дава Господ“, казва Юля.

Днес може да е последният ден, в който Юра и Оля виждат своя дом. 

„Всичко е изпотрошено вкъщи, балкони, прозорци, всичко. Надяваме се да се върнем, но не знам кога, честно, Аз съм в шок, не мога да говоря повече. Симба, ела да станеш главен герой на историята. Красавецо мой, златният ми, всичко е наред, хайде, хайде“, казва Оля, обръщайки се към котарака си.

Заедно с доброволците екипът на bTV преминава от източната страна на река Оскил, в тънката ивица, която се контролира от Украйна, до самата линия на бойните действия. В село Кившариква също има останали малко хора, които живеят на едно от най-опасните места в света.

Според Стоян Георгиев украинците продължават да бъдат смели, изразяват увереност, че ще се справят. 

Западната помощ за Украйна не е достатъчна, тя е повече в говорене, отколкото в действия. А това струва човешки животни. Хората по фронта умират, защото нямат снаряди.

Какво коментираха за ситуацията в Украйна и действията на Русия доц. Искрен Иванов - политолог и преподавател в Софийски университет, и Милен Керемедчиев, бивш зам.-външен министър – чуйте във видеото.