Американската журналистка Хелън Томас, отразявала дълги години събитията от Белия дом, почина на 92-годишна възраст след продължително боледуване, предаде АП.

Дъщеря на имигранти от Ливан, тя се присъединява към доминирания от мъже журналистически корпус в Белия дом през 1961 г. и отразява управлението на десетима американски президенти - от Джон Кенеди до Барак Обама.

Тя бе пионер за жените в бранша и доайен на журналистите в Белия дом, предавайки в продължение на 49 години събитията за медийните гиганти Юнайтид прес интернешънъл и Хърст (Hearst Corporation).

При неизменното й присъствие на първия ред в залата за пресконференции Томас бе известна с острите си, често язвителни въпроси към президентите и от двете партии.

През 2010 г., след инцидента с корабите с хуманитарна помощ за Газа, Хелън Томас бе заснета на видео и записана да казва, че „по дяволите, е крайно време Израел да се махне от Газа" и препоръча на израелците да се заселят другаде - в Германия, в Полша или в САЩ.

Томас се опита да се извини, дори изрази на личната си страница в Интернет „дълбоко съжаление" от необмислените си думи. Те не отразявали дълбокото й убеждение, че „мирът в Близкия изток може да настъпи само след като всички страни признаят необходимостта от уважение и търпение".

Коментарът й предизвика остра реакция от Белия дом и еврейски организации, след които журналистката обяви, че се пенсионира.