Почина бившият президент на Италия Джорджо Наполитано на 98-годишна възраст, предаде АНСА, цитира БТА. 

В родината си Наполитано, който изкара един пълен президентски мандат и един непълен, беше една от най-уважаваните политически фигури и беше дори известен с прозвището "Крал Джордж".

Наполинато е починал в римска клиника. От известно време състоянието му е било критично.

Джорджо Наполинато е роден на 29 юни 1925 г. и беше 11-и президент на Италия от 2006 до 2015 г. Той беше и първият италиански държавен глава, съгласил се да бъде преизбран за втори мандат през 2013 г., за да се избегне кризата в Италия, но при условие, че ще се оттегли от поста през 2015 г.

Той е бил военен, а след това и лидер на реформисткото крило на Италианската комунистическа партия до установяването на Демократичната партия на левицата през 1991 г. Наполитано беше вътрешен министър от 1996 до 1998 г. в левоцентристкото правителство на Романо Проди. На Наполитано бе кръстен и първият широокобхватен имиграционен закон в Италия, известен като "Турко-Наполитано" и приет през 1998 г.

Той завършва право в университета в Неапол през 1947 г. и е избран за първи път като депутат в долната парламентарна камара през 1953 г. Той заема депутатски мандати там почти без прекъсване до 1996 г.

Бил е член на Европейския па

рламент от 1989 до 1992 г., преди да бъде избран за председател на долната парламентарна камара на Италия от 1992 до 1994 г.

Той играе водеща роля в политическата сцена в Италия, особено при създаването на експертното правителство на Марио Монти в разгара на дългова криза през 2011 г. Смята се, че така Наполитано и спасил Италия от изпадане във фалит. Заради всичко това Наполитано бе известен като "Крал Джордж".

Според привърженици на десницата обаче Наполитано е сложил край на управлението на последното правителство на Силвио Берлускони, като е съучастничел за това с европейските власти.

През 2005 г. Наполитано бе избран за доживотен сенатор от тогавашния президент и негов предшественик Карло Адзелио Чампи.