На 93 години почина Барбара Уолтърс - първата жена водеща на новини в американска телевизия.

"Барбара Уолтърс почина мирно в дома си, заобиколена от любимите си хора", съобщи публицистът Кинди Бергер, цитиран от Би Би Си.

“Тя беше неуморим пътеводител. Ако я помните като журналист, който размива границите между новините и развлеченията, може би не сте се объркали. Нейните въпроси обаче винаги бяха директни“, коментира National Public Radio.

Родената в Бостън в началото на Голямата депресия през 1929 г. Уолтърс е носителка на 12 награди "Еми".

Снимка: Ройтерс

От Ричард Никсън до Доналд Тръмп

Освен всички президенти на САЩ от Ричард Никсън до Доналд Тръмп, тя интервюира и кубинския Фидел Кастро и руския Владимир Путин.

През десетилетията Уолтърс поставя редица трудни въпроси. Тя е единствената, която провежда телевизионно интервю с египетския президент Ануар Садат (1970-1981 г.) и израелския премиер Менахем Бегин (1977-1983 г.) по време на мирните им преговори през 1977 г. През 1999 г. записва първото голямо интервю с Моника Люински.

Със Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи

През декември 2011 г. иска коментар от президента на Сирия Башар Асад за бруталните репресии срещу протестиращите.

„Виждали сте, вероятно, снимките на египетския президент Мубарак в затвора, както и кадри от убийството на Муамар Кадафи в Либия. Страхувате ли се, че вие ​​може да сте следващият?“, запита Барбара Уолтърс. Тя вече беше водила разговори със Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.

Прекосява 13 000 км заради смъртта на Майкъл Джексън

Нейната амбиция и състезателен дух никога не я оставят. Когато Майкъл Джексън почина през 2009 г., Барбара е на почивка във Виетнам и прекосява 13 000 км и много часови зони, за да се срещне със семейството на Краля на попа в Лос Анджелис.

Снимка: Ройтерс

Филми за „Оскарите“

От 1981 г. до 2010 г. всяка година тя представя филми за вечерта на „Оскарите“, в които включва интервюта с номинираните актьори и други знаменитости.

Страхът от финансов колапс – двигател за развитие

Барбара Уолтърс е родена на 25 септември 1929 г. – само месец преди краха на Уолстрийт, който поставя началото на Голямата депресия. По-късно тя казва, че през целия си живот е била водена от страха от финансов колапс.

Барбара често трябва да остава в дома си с по-голямата си сестра Джаки, която има умствено увреждане. Уолтърс споделя, че това я учи на търпение и съпричастност.

Техният баща управлява нощни клубове и често отсъства от вкъщи.

„Чрез него знаехме за бляскавия живот и прекрасните шоу програми на момичетата и големите звезди като Франк Синатра и Милтън Бърл (американски актьор и комик – бел. ред.). Много хора биха завидели на този живот. Но аз не исках това. Исках татко да си е вкъщи“, споделя Барбара.

Снимка: Ройтерс

Тя започва кариерата си в журналистиката през 1961 г. в NBC, където става продуцент на сегмент от истории за интересите на жените.

Издига се в редиците на доминираната от мъже индустрия, за да влезе в историята през 1974 г., когато става първата жена ко-водещ на американска новинарска програма в сутрешното предаване Today Show на NBC.

„Тя винаги трябваше да чака, за да зададе четвъртия въпрос, защото отговорните мъже не ѝ позволяваха да попита първа, но тя „натискаше“ и винаги задаваше най-умните въпроси“, казва Андреа Мичъл, нейна колежка.

През 1976 г. Барбара се присъединява към ABC News. Когато става първата жена водеща на новини в мрежата във вечерната емисия на телевизията, безпрецедентната ѝ заплата от 1 млн. долара я превръща в медийна суперзвезда.

„Тя обичаше не само да отразява сериозните теми, включваше се и в по-леката и забавна страна на телевизията, която също отразяваше нейните интереси и апетити. Барбара се свързваше с публиката и знаеше, че аудиторията има и тези вълнения“, казва Дейвид Уестин.

В продължение на повече от половин век Барбара Уолтърс се утвърждава като устремен журналист, който не само предотвратява „финансовата катастрофа“, от която се бои, но изгражда и една от най-забележителните кариери в телевизионните новини.