Повишаването на доходите в България е основният акцент в държавния бюджет за 2013 година, черновата за който ще е готова до седмица. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков, който заедно с колегите си от Европейския съюз е на форум в Никозия.

„Поставили сме си задача растежът на всички пенсии догодина да бъде по-голям от акумулираната за периода от юли 2009 г. досега инфлация. Затова е необходим огромен фискален ресурс, но смятам, че ще успеем да го съберем”, посочи министърът

По думите му увеличението на пенсиите няма да влезе в сила от юли, така, че да го плаща следващото правителство, а доста по-рано в годината, за което ще бъдат внесени и промени в Кодекса за социално осигуряване.

Дянков увери още, че са намерени вече средства и начини за увеличение на минималната работна заплата на 310 лв. Осигурени били и поисканите от синдикатите 60 млн. лв. за училищата и учителските заплати – резултати, с които правителството показало, че е „направило повече, отколкото предишните правителства за работещите хора с най-ниски доходи и пенсионерите”.

Финансовият министър подчерта, че има прогнози, според които икономиката у нас ще се развива с по-бързи темпове от тази на Кипър. В това Симеон Дянков видя реална предпоставка сънародниците ни на острова да предпочетат отново родината.

„От миналата година, заради усложнената ситуация в Гърция, близо 15 000 българи – гурбетчии в южната ни съседка, са се прибрали за постоянно в страната ни. Доста по-засилена тенденция за завръщане на емигранти в България със спестяванията им от чужбина наблюдаваме тази година от Испания”, отбеляза Дянков пред БНР.