В последните 4-5 години т. нар. камера за сензорна депривация става все по-популярна в Съединените щати. Идеята е относително елементарна – човек влиза в нещо като изолационна капсула, като в нея не проникват нито светлина, нито звук, нито течение – нищо от външната среда.

Дори тактилното усещане е отстранено. Капсулата е напълнена с вода, която е толкова наситена с епсомова сол, че човек просто остава да плава на повърхността без абсолютно никакво мускулно усилие. Тъй като водата е с температурата на човешкото тяло, тя не се усеща от кожата.

В камерата човек има чувството, че просто е увиснал в беззвучния вакуум на Космоса. Най-изумителен е ефектът върху съзнанието. След около десетина минути в него започват да нахлуват мисли, идеи и прозрения.

Сред най-големите почитатели на т. нар. флотационна терапия някои от елитните професионални спортисти на САЩ.

Легендарният куотърбек Том Брейди има капсула в дома си, а баскетболната звезда Стеф Къри твърди, че флотационната терапия освобождава напрежението върху мускулите и ставите му, декомпресира гръбначния му стълб и му позволява да визуализира многобройни комбинации и отигравания.