Без Елизабет II във втория ден празненства за платинения юбилей от възкачването й на престола.

Кралицата пропуска честванията заради затруднения в придвижването.

На специална служба в лондонската катедрала "Свети Павел", Елизабет беше представлявана от принц Чарлз и почти всички членове на кралското семейство, включително и принц Хари и Мегън Маркъл.

Появата на последните не беше еднозначна и много от коментаторите са затруднени да преценят дали завръщането им във Великобритания е добре прието.

Членове на кралското семейство, близо 400 лекари, учители и полицаи, както и специални гости от цял свят почетоха приноса на кралицата за 70-те ѝ години служба. Сред гостите беше и посланикът на България във Великобритания, Марин Райков.

"Кралица на Обединеното Кралство, Елизабет Втора е успяла да създаде и утвърди у британците едно много дълбоко и много искрено чувство на уважение към себе си. Тя успява да олицетвори и приемствеността, и традициите, до голяма степен и достойнството на четирите съставни национални общности в Обединеното Кралство", каза посланикът ни в Лондон. 

Хилядите британци, стекли се пред катедралата, освиркаха премиера Борис Джонсън.

Късно снощи Кралицата даде символично начало на запалването на 3500 празнични огъня, като освети специалното дърво, което ще бъде акцент на грандиозният концерт пред Бъкингамския дворец утре, на който ще пеят музикални звезди от цял свят, а се очаква зрителите пред екраните да бъдат над 1 милиард.

Още за празненствата четете в Ladyzone.bg: