Още две жени са спасени от горящия ферибот "Норман Атлантик" – Р. Тодорова и С. Аргирова. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева.

По последни данни спасителните екипи са успели да евакуират 329 пътници и членове на екипажа на бедстващия ферибот. На борда остават още 149 души, предаде агенция ТАСС, като цитира съобщение на представител на военно-морските сили на Италия.

Двама български граждани бяха спасени от  "Норман Атлантик" снощи и са на сигурно място. Един пасажер - гръцки гражданин, е загинал, a четирима са ранени.

Спасените по-рано наши сънародници са Галин Хайтов и Красимир Естов. В списъка с пасажерите, разпространен от външно министерство, на ферибота е трябвало да има 9 българи. Спасителната операция е затруднена заради лошото време. Всички останали на борда пътници са били изведени на най-горната палуба със спасителни жилетки. Поради силното вълнение само един боен кораб на италианските военоморски сили е бил в състояние да се приближи. По информация на bTV пламналият ферибот е бил претоварен – имало 222 автомобила, от които над 100 – тежкотоварни. Позволеният брой бил 195 МПС-та.

На "Норман Атлантик" вчера пламна пожар, докато плаваше от Гърция за Италия. Пожарът вече под контрол. "Норман Атлантик" е бил закачен за италианския влекач, за да бъде изтеглен към пристанище. На борда има пътници от 26 националности.

„Мисията е трудна. Видимостта е ниска, а метеорологичните условия са лоши, но сме сигурни, тъй като в района има доста кораби”, каза министърът на търговския флот на Гърция. По-рано той изрази надежда, че спасителните екипи ще успеят да евакуират всички хора от борда на „Норман Атлантик” преди настъпването на утрото. Редица търговски кораби са заобиколили кораба, за да го предпазят от вълните и по този начин да улеснят евакуацията.

Очевидци съобщават, че за хората става все по-трудно да се задържат на палубата заради силните вълни, клатещи ферибота, който се е наклонил със 7 градуса. Съдът бива бавно теглен на буксир към брега, но връзката вече няколко пъти се къса.

Един от пътниците разказа пред гръцката телевизия „Мега”: „На долната палуба, където са спасителните лодки, от горещината ни се стапят обувките”. Друг пътник разказа пред телевизията, че фериботът е обхванат от дим. „Ние сме навън, много ни е студено, а корабът е пълен с дим. Пожарът все още гори”, каза той.

Част от пътниците на борда, включително деца, са в състояние на хипотермия. Засега причината за пожара е неизвестна. По-рано компанията собственик на ферибота заяви, че плавателният съд наскоро е минал инспекция. Установени са нередности с херметичното затваряне, светлинната сигнализация при аварии. Не е имало и достатъчно спасителни средства. Бил даден 15-дневен срок за коригиране на пропуските и липсите.

В спасителната операция, която продължава цяла нощ, участват Гърция, Италия и Албания. Операцията се ръководи от италианската брегова охрана.

Прокуратурата на италианския град Бари обяви, че започва разследване за извършено криминално деяние във връзка с пожара на борда на ферибота "Норман Атлантик", предаде АФП.

Прокурорът Джузепе Волпе съобщи новината малко след като в Бари пристигна група от петдесетина оцелели от бедстващия кораб.

  • Оцелял на горящия ферибот: Адът започна навън
  • Опожареният ферибот „Норман Атлантик” пристигна в Бриндизи (ВИДЕО)
  • Разказът на Радка - една от последните спасени от „Норман Атлантик”
  • „Сан Джорджо”, превозващ евакуирани от горящия ферибот, акостира в Италия
  • Оцелял в пожара българин от италианска болница: Намирам се в Рая, разбирате ли ме
  • Двама албански спасители са загинали при инцидента с ферибота
  • Италианските власти са потвърдили за спасяването на седем българи
  • Край на спасителната операция на горящия ферибот (ОБОБЩЕНИЕ)
  • Жертвите на пламналия ферибот станаха 10
  • Историите на двама българи, пътували на горящия ферибот