Кюрдското сепаратистко движение ПКК даде краен срок „септември” на правителството на Турция да предприеме необходимите постъпки за продължаване на крехкия мирен процес, или да се сблъска с последствията, съобщава АФП.

„Постъпки трябва да бъдат направени, 1 септември е крайния срок”, заявява Джемил Байък, новият лидер на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), цитиран от полуофициалната агенция „Фират”.

„Ако не бъдат предприети постъпки преди 1 септември, това ще означава, че целта на мирния процес не е намирането на решение”, казва още лидерът на ПКК, като допълва, че кюрдския народ ще бъде принуден да се защитава, без да уточнява конкретни методи.

Изявлението на Байък идва след изразеното по-рано този месец позиция на ПКК, че отправя „последно предупреждение” към турското правителство, обвинявайки Анкара, че саботира мирния процес, насочен към прекратяването на продължаващия над три десетилетия конфликт.

ПКК също така оправи обвинения към правителството на Реджеп Тайип Ердоган, че изгражда нови казарми в населени предимно с кюрди райони на страната, докато оставя „картбланш” на кюрдските милиции да действат на мястото на редовната армия.