По време на официалното си посещение в Брюксел нетрезви депутати от политическа партия „Атака” са предизвикали скандал в един от луксозните ресторанти в историческия център на града, като се опитали да се изнижат от заведението, без да си платят сметката.

Инцидентът е възникнал миналата седмица, когато от партията на Волен Сидеров саботираха вота на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски с оправданието, че имат предварително насрочени ангажименти в европейската столица.

Служител на ресторант „Къщата на лебеда”, известен с това, че там през ХІХ век е написан „Комунистическият манифест” на Карл Маркс, потвърди пред btvnews.bg информацията за инцидента, подчертавайки, че „атакистите”, които се представили като български политици, били в „доста нетрезво състояние”.

Въпреки желанието им да бъдат разположени на една и съща маса в заведението, заради невъзможност, между 20 и 25 българските народни избраници били разпределени на различни.

В един момент от вечерта персоналът на заведението забелязал, че членове на групата се изнизват един по един „все едно отиват да пушат цигара”.

Осъзнавайки че българската делегация се опитва да им погоди класическия номер на „туриста в края на отпуската”, от персонала на заведението успели да догонят един от последните излизащи и да му представят сметката.

Въпреки избухналия скандал, народните представители от България се съгласили да платят изконсумираното от тях.
От заведението отказаха да съобщят за btvnews.bg какъв е бил размерът на сметката, която се е оказала такъв проблем за джобовете на депутатите от „Атака”.

Според сайта noresharski.com, който първи съобщи информацията, сметката на националистите е възлизала на около 1 500 евро.

От управата на ресторанта „Къщата с лебеда " не си спомнят точно името на човека направил резервацията, но не отричат, че са обслужили група от 22 българи.

„Когато пристигнаха, започнаха да поръчват порядъчно количество шампанско и грапа. От един момент нататък алкохолът започна да им идва в повече. Това ескалира в изблици на насилие над преминаващите край тях хора. Викаха сервитьорите, като ги замеряха с тапи и въобще тапи хвърчаха из цялото заведение. Заливаха с олио палачинки, които приготвяхме на място за други клиенти. В крайна сметка решихме да им спрем алкохола. Тогава те решиха да си тръгнат, без да платят сметка от около 1530-1600 евро. Наложи ни се да блокираме част от групата в заведението, докато не платят”, разказа пред bTV управителят на ресторанта „Къщата с лебеда".

От „Атака” коментираха, че това е инсинуация и пореден опит да се вкарат депутатите й в скандал.

Скандалите, свързани с „Атака” и нейния лидер Волен Сидеров, не са един или два. Поведението на националиста и „свитата му” в брюкселски ресторант напомня за един друг негов задрганичен „подвиг”. През 2010 г.по време на пътуването си от София за Франкфурт на Майн лидерът Сидеров е бил пиян, вдигнал скандал и е обидил на расистка основа екипажа на самолета на „Луфтханза”. След това на франкфуртското летище Сидеров нагрубил и германска полицайка, която е внесла оплакване срещу него. Тогава Сидеров бе принуден да се извини за поведението си, но това се случи, след като полицията в германския град потвърди пред български журналисти за поведението му.

* Терминът „бомба” на разговорен език предполага умишленото напускане на заведение без да се заплати изконсумираното.