Цените на петрола се повишиха в азиатската електронна търговия след убийството на американския посланик в Либия, което породи нови опасения от безредици в Близкия изток, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 9 цента до 97,09 долара за барел в обедната азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Същите контракти закриха вчерашната търговия с понижение от 16 цента до 97,01 долара за барел.

В Лондон сортът Брент от Северно море със същия срок на доставка днес повиши стойността си с 12 цента до 116,08 долара за барел.

Инвеститорите следят с внимание и края на двудневното заседание на Управлението за федерален резерв на САЩ, на което се очаква да бъдат обявени нови мерки за стимулиране на американската икономика.

Петролът на ОПЕК поскъпна още вчера до 113,36 долара за барел. Във вторник един барел петрол от кошницата на Организацията на страните износителки на петрол се търгуваше за 112,68 долара. 

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 12 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела.

Цената на барел се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на ОПЕК предходния работен ден.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!