Американският посланик в Либия Дж. Кристофър Стивънс и трима служители на консулството на САЩ в Бенгази са били убити, след като разгневена тълпа нахлу вчера в дипломатическата мисия.

Това съобщава АФП като цитира изявление на заместник-вътрешния министър на Либия Уаниз ал-Шариф. Информацията е била повърдена и от вицепремиера Мустафа Абу Шагур.

Дж. Кристофър Стивънс е бил специален пратеник на американското правителство при бунтовниците срещу режима на Муамар Кадафи от първите дни на революцията през февруари 2011 г.

В периода 2007-2009 е бил заместник-ръководител на посолството на САЩ в Либия, малко след възстановяването на дипломатически отношения между двете страни.

Стивънс е назначен на посланическия пост в Триполи през май. Според информацията до момента той е починал от задушаване, заедно с още двама служители на консулството, които осигурявали охраната му.

Първите реакции

Американският президент Барак Обама по-късно потвърди в специално изявление смъртта на посланик Стивънс и още трима американски дипломатически служители.Той осъди нападението срещу консулството като "ужасяващо престъпление"

"Дал съм инструкции на моята администрация да осигури всички необходими ресурси за обезпечаване на сигурността на нашия дипломатически персонал", заяви президентът на САЩ.

Френският външен министър Лоран Фабиус призова либийските власти да открият и накажат виновните за престъплението, и да гарантират, че подобни престъпления няма да се случат отново.

Либийското правителство поднесе официалните си извинения на САЩ "от името на либийския народ" за случилото се в Бенгази.

„Представяме своите извинения на Съединените щати, американския народ и целия свят за случилото се” заяви Мохамед ал-Меграеф председател на Генералния национален конгрес на Либия (парламента на страната).

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определи нападението в Бенгази, "като престъпление, което не може да бъде оправдано".

"Важно е новата Либия да продължи да се движи към едно мирно, сигурно и демократично бъдеще", заяви генералният секретар на Алианса.

Към призивите за подобряване на сигурността на чуждите дипломатически представителства в Либия се присъедини и върховният представител по външната политика на ЕС Катрин Аштън.

В специално изявление по случая държавният секретар на САЩ Хилъри Клънтън заяви, че нападението в Бенгази "шокира сънанието на хората от всички вероизповедания".

Тя подчерта, че посланик Стивънс "е дал живота си, за изграждането на една по-добра Либия" и че въпреки нападението, "САЩ няма да обърнат гръб" на либийския народ.

"Разгневената тълпа"

Според информация на телевизия "Ал Джазира" в нападението срещу американската дипломатическа мисия в Бенгази са участвали членове на въоръжената милиция "Ансар ал Шариа".

При нападението са използвани огнестрелно оръжие, самоделни гранати и РПГ-снаряди.

Очевидци разказват пред АФП, че улиците водещи към сградата на консулството са били напълно отцепени от въоръжени мъже и либийските сили за сигурност не са могли да окажат подкрепа на охраната на дипломатическата мисия.

"Противоречивият филм"

Спонтанните протести, които избухнаха в Либия и Египет вчера, бяха предизвикани от противоречив документален филм на режисьор от американско-израелски произход. Според мюсюлманите лентата поругава името на пророка Мохамед.

Филмът, озаглавен „Невинността на мюсюлманите”, е сниман в САЩ, с бюджет от 5 млн. долара. В интервю за вестник „Уолстрийт Джърнал” режисьорът и продуцент на лентата – Сам Бейсил разказва, че средствата са били събрани от „стотина влиятелни евреи”, без да разкрива имената им.

В същото интервю Бейсил заявява, че „ислямът е раково заболяване” и уточнява, че филмът му е с политически, а не с религиозен характер.

Филм съдържа кадри, на които е показван пророка Мохамед обграден от жени и се изказва съмнение, че той "е думата на бога на земята".

Лентата е с ниско продуцентско качество - с любителски костюми, "накълцан" сценарий и фалшиви декори, коментират международни наблюдатели.

Особеният интерес към филма започна от американския пастор Тери Джоунс от Флорида, станал известен преди година с изгаряне на копие от исляма, което предизвика вълна от протести по света.

Сам Тери Джоунс заяви, че ще прожектира "Невиността на мюсюлманите" на миряните, които идват да се молят в неговата църква.

"Другата страна" на монетата

Радикалната египетска групировка „Мюсюлманско братство” отправи призив към широко-мащбни протести в цял свят, срещу излъчването на филма.

„Братството призовава към мирни протести в петък пред основните джамии в цял Египет, за да осъди обидите към религията и пророка”, заявява генералния секретар на движението Махмуд Хюсеин, цитиран от АФП.

Той също така е отправил и апел към всички „национални сили да се включат в протестите”.

„Мюсюлманско братство”, която излъчи новия президент на Египет Мохамед Мурси е най-влиятелната и добре организцирана политическа сила в страната, припомнят международните наблюдатели.

Египетското правителство също осъди филма, но отправи призив за сдържаност към населението на страната.

Ислямската република Иран също се включи в осъжданията на филма „Невинността на мюсюлманите” определяйки го като „отблъскващ”.

В правителствено изявление се посочва, че Техеран „симпатизира с наранените чувства на ислямския свят”.

Духовният свят "омерзен"

Ватиканът осъди изготвянето и излъчването на филма "Невонността на мюсюлманите", който определи като "провокация".

"Сериозните последствия от незаслужените обиди и провокации към чувствителността на вярващите мюсюлмани, се виждат за пореден път", се казва в изявление от името на Светия престол.

"Дълбокото уважение към вярата, текстовете и символите на различните религии, са единственото условие за мирното съжителство на хората по земята", допълва изявлението.

Към осъждането на филма се присъедини и ортодоксалния израелски равин и бивш министър в правителството Михаел Мелхиор, който определи лентата като "боклук".

"Свободата на изразяване и правото да се използва сатира са фундаментални принципи на демокрацията. Тези свободи не може да се използват за създаването на подобен боклук", заяви Михаел Мелхиор.

Според него "филмът се подиграва с вярата и достойнството на стотици милиони мюсюлмани, и с пророка Мохамед, представен по най-грозен и обиден начин".