Цената на петрола продължава да поевтинява и днес, след като в понеделник котировките се понижиха средно със 7%. Това се случва на фона на започващите в Истанбул нови преговори за мир между Русия и Украйна.

Влияние върху пазара оказват и страховете от спад в търсенето на черно злато в Китай, след като във финансовия център Шанхай бе наложен локдаун заради увеличаване на случаите на COVID-19, информира Си Ен Би Си.

Цената на сорта Брент, които са референтни за Европа, поевтиняха с 1,18 долара, или 1,1% до 111,30 долара за барел, след като по-рано в сесията отстъпиха до 109,97 долара за барел.

Американският лек суров петрол спадна до 103,46 долара за барел в ранната сесия, като малко по-късно котировките леко се възстановиха до 104,87 долара за барел - понижение с 1,09 долара, или 1%. Контрактите и за двата сорта вчера загубиха около 7%.

Природният газ днес на хъба TTF във Нидерландия се повиши с 5% до 108,40 евро за мегаватчас.

Санкциите, наложени на Москва заради инвазията в западния ѝ съсед, свиха предлагането на петролния пазар и по-рано този месец тласнаха цените на суровината до 14-годишен максимум.