Липсата на сигнали за напредък в преговорите между Русия и Украйна доведе до нов ръст на цените на петрола. Друга причина е, че тази седмица Европейският съюз се очаква да обсъди отново, дали да бъде наложено ембарго на доставките на петрол от Русия.

Фючърсите и на двата референтни петролни сорта поскъпнаха с над 3% тази сутрин. Сортът Брент от Северно море се котираше за 111,46 долара за барел, а американският лек суров петрол - за 108,25 долара за барел.

Алуминий

Цената на алуминия също тръгна нагоре. Тя се повиши с близо 5% тази сутрин на Лондонската борса за метали на фона на притесненията от нарушения в предлагането, след като Австралия забрани износа на глинозем и алимуниеви руди за Русия като част от санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна, информира Ройтерс.

Решението на Канбера ще намали възможността на Русия да произвежда алуминий, който е износен продукт с ключово значение за руската икономика, посочи австралийското правителство. Русия осигурява около 6% от световните доставки на алуминий и 10% от доставките на никел.

В Лондон контрактите за алуминий достигнаха 3533 долара за тон, отбелязвайки максимум от 10 март. На борсата в Шанхай най-търгуваните фючърси с доставка през май поскъпнаха с 2,1% до 23 055 юана (3624,37 долара) за тон - най-високото равнище от 8 март

Природен газ

Цената на природния газ на хъба TTF в Нидерландия днес се движи надолу. Малко преди 11 часа българско време котировките на синьото гориво там се движеха с 4,6% под петъчните нива на затваряне до 100,19 евро за мегаватчас.