Това, което днес се случи е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и сега всички чакат. И европейците чакат българският парламент да даде крайното си решение. Това каза след края на дискусията в Брюксел за Западните Балкани премиерът в оставка Кирил Петков.

„Това, което се очакваше днес от мен е да кажа имаме ли промяна в позицията или не. Аз обаче казах, че съм обещал на българските избиратели, на целия български народ, че това решение ще се вземе от парламента и ние като правителство, и аз като министър-председател няма да счупя това обещание. Въпреки че имаше наистина големи очаквания и европейците гледаха да видят дали има някаква възможност днес да бъде взето решението, аз си отстоях на думата“, заяви Петков.

Във връзка с решението на външната комисия в полза на едно от предложенията Петков каза, че се надява, че парламентът ще направи широко обсъждане максимално бързо, но това зависи от тях. 

Изявлението на македонския премиер Дмиитър Ковачевски, че в сегашния си вариант френското предложение е неприемливо Петков коментира така:

„Това, което каза Ковачевски днес е, че до този момент българската дипломация и българската позиция във френската позиция е наистина това, което винаги сме се надявали да имаме със защитите за конституцията, със защитите за дискриминацията и аз предполагам, че е много трудно за него да го придвижи. Но за тях е много важно според мен европейският път за Северна Македония да напредне, да продължи, да стане реален, да се случва. Така че и те имат какво да спечелят, но хубавото е, че нашата позиция беше защитена.

На въпрос на bTV останалите страни-членки приемат ли предложението на френското председателство, Кирил Петков отбеляза:

„Можем да кажем, че не всички разбраха защо френското предложение е толкова важно и за дългосрочното решение в региона. Аз съм доволен, че тази комуникация успях да я направя директно и нямаше страна от страните около масата, която да каже – не го разбирам. Така, че тази комуникация беше много важна и фактът, че и те уважиха, че българският парламент е крайната институция, която ще вземе решение мисля, че беше пълното доказателство на това, което съм говорил последните 2 месеца, но всеки някак си го използваше като политическа риторика и не вярваше, че ние ще удържим на думата си“.

В коментар на острите думи на премиера на Албания Еди Рама Петков каза, че най-важното е да си защитим позицията в този момент и да не се подаваме на различни риторики.