Петимата български туристи, които пострадаха по-тежко при автобусна катастрофа в Египет вчера, се намират в частната болница АМС в Хургада. Това съобщи българският консул Евгени Паралингов, който бе изпратен незабавно на място от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР.

Пострадалите имат фрактури и порезни рани. Днес ранените ще бъдат изследвани със скенер, за да бъде им назначено лечение, включително оперативно, ако се налага.

Представител както на българската, така и на египетската туристическа фирма са в болницата с ранените. Всички изследвания и операции ще бъдат платени от застраховките на пътниците.

От общо 20 души ранени в автобуса, 12 са с по-леки рани, ожулвания, охлузвания, синини, леки порезни рани – те са обработени и са изявили желание да продължат туристическата си програма.

Круизът по река Нил на групата свършва в събота, 24 март. В хотела в Хургада, където ще бъде настанен и консулът, са пожелали да останат и да изчакат връщането на групата на 24 март други трима души, по-леко пострадали, с вече обработени рани.

Министър Захариева лично следи случая, като служителите на посолството ни в Кайро ще оказват пълно съдействие на пострадалите наши сънародници в рамките на своите правомощия, увериха от МВнР.

Цялата група продължава екскурзията си, само шестима души са изявили желание да се върнат в България. Те са откарани до курорта Хургада, откъдето след като минат прегледите в болницата, ще бъдат изписани и транспортирани до България, каза Горчо Пасев, управител на българския туроператор.

Днес ще имаме информация от болницата кога ще бъдат изписани и кога ще могат да пътуват, допълни той. Според него най-рано хората може да се върнат в България утре, но всичко зависи от мнението на докторите.

Все още няма окончателна версия за причината за катастрофата. Предположенията са за несъобразена скорост, с която се е движил автобусът, който е излязъл от пътя на завой.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!