Петгодишно израелско момче е единственият оцелял при падането на кабинка от лифт в Северна Италия вчера. Загинали са 14 души, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Пет от жертвите са израелски граждани - родителите, по-малкото братче, а също бабата и дядото на оцелялото дете, дошли дни по-рано да видят семейството, което живеело в Италия.

Трагедията се разигра по линията на кабинковия лифт от известния град Стреза на брега на езерото Лаго Маджоре до връх Мотароне, който се издига на близо 1500 метра над морското равнище. Кабинката е паднала от височина около 20 м след скъсване, както изглежда, на главното въже. В нея е имало 15 души. Вчера властите съобщиха, че са загинали 13 човека, а две деца са откарани с медицински хеликоптер в болница в Торино.

Италианското правителство създаде специална комисия за разследване на трагедията. Министърът на транспорта Енрико Джованини посети днес на мястото.

Транспортното министерство съобщи, че според предварителна проверка на данните за безопасност и поддръжка на въжената линия цялата конструкция на лифта е била реновирана през август 2016 г., а през 2017 г. е бил направен преглед на нейното състояние. В края на миналата година са били проверени самите въжета. Според италиански медии по график те трябвало да бъдат сменени най-рано през 2029 г.

Властите са съсредоточили разследването си върху това как се е скъсало оловното въже и защо аварийната спирачка на лифта не се е задействала, съобщи Ройтерс.

Снимка: Getty Images

"Започваме от емпиричните доказателства. Въжето се е скъсало и системата с аварийни спирачки очевидно не е проработила", каза прокурор Олимпия Боси.

Това е най-смъртоносният инцидент с лифт в Италия от 1998 г. Тогава 20 души загинаха при случайното прекъсване на поддържащ кабел от ниско летящ американски военен самолет, припомня Ройтерс.

Снимка: Getty Images