На 13 ноември Франция си спомня за най-кървавия атентат на нейна територия.Точно преди 5 години 130 души загинаха в Париж, а над 400 бяха ранени в няколко последователни терористични атаки.

Това беше началото и на непозната дотогава вълна от ислямистки атентати в Европа.

Снимка: EPA

Атмосферата в Париж 5 години по-късно е изключително тягостна. 13 ноември 2015 г. също беше петък. И до днес всеки, който е бил в този ден в Париж, отлично си спомня точно какво е правил, докато група от 9 терористи преобърна съдбата на стотици невинни. Особено тягостно е и защото на тази дата се събират оцелелите и близките на загиналите. Но карантината заради коронавируса сега не го позволява.

Премиерът, няколко министри, кметът на Париж. Венци пред имената на загиналите и тишина.

Снимка: EPA

Точно преди 5 години първата бомба избухва до „Стад дьо Франс“, където тече приятелски мач между Франция и Германия. Следват атаки в 6 от най-посещаваните бистра в Париж. Трета група терористи нахлува в препълнената за рок концерт зала „Батаклан".

„Най-напред сума ти хора започнаха да тичат навсякъде из зала „Батаклан“. Гледахме ги странно. И после чухме - па, па, па... Но си помислихме, че някакви хора се бият. Двамата с Ник лежахме на земята. Държахме си ръцете. Бяхме сплетени“, разказва Хелън.

Тя е оцеляла при атаката, но приятелят ѝ Ник загива.

„Сигурна бях, че ще оживее. В продължение на 2 часа се опитвах да го спася. Знаех, че е ранен, той ми го каза. Не знаех къде и дали е сериозно. И досега не искам да знам подробности“, разказва Хелън.

„Опитвам се да разкажа на хората колко относително е всичко. Спомнете си истински важните неща! Живи сте! Използвайте го! Не забравяйте урока от нашите трагедии!“, казва Катрин, друга оцеляла при нападението.

Историческият съдебен процес за атентатите в Париж ще започне в началото на следващата година.

Този петък в контекста на последните ислямистки атентати във Франция и в Австрия, се проведе видеоконферентна среща на вътрешните министри от ЕС. Горещата тема за миграцията се завръща на дневен ред, заради борбата с тероризма. Тя ще е акцент в срещата и на евролидерите през декември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!