Днес се навършват 5 години от най-кървавия атентат в историята на Франция. На 13 ноември 2015г 130 души загинаха и над 400 бяха ранени в Париж в няколко последователни атаки в бистра и в зала „Батаклан“. Отговорност тогава пое терористичната организация „Ислямска държава“.

Днес за първи път днес няма да има възпоменателни церемонии с оцелелите от 13 ноември 2015 г. и с близките на загиналите. Заради санитарната криза. Тази годишнина изглежда още по-тягостна.

Преди 5 години, 13 ноември също беше петък. За французите, това е един от онези дни, за които всеки помни цял живот къде точно е бил и какво точно е правил, докато 9 терористи преобърнаха съдбите да стотици невинни и сложиха началото на нова терористична вълна в Европа.

За изминалите 5 години не срещнах нито един оцелял в атентата, който да живее днес относително нормално и да си е отговорил на въпроса защо и как е останал от страната на живите.

 „В един момент се почувствах зле. Казах си, че нещо полудявам, сигурно защото съм до него, влюбена съм... Но не полудявах аз. Секунди по-късно влязоха терористите. Имах предчувствие за нещо лошо“, разказва пред камерата на bTV Хелън, която била в „Батаклан“ с любовта на живота си – Ник.

И продължава: „В продължение на 2 часа се опитвах да го спася. Знаех, че е ранен, той ми го каза. Не знаех къде и дали е сериозно. И досега не искам да знам подробности…Но тогава знаех две неща : че е ранен и че никога в живота не бих го изоставила. Никога! Останах до края вкопчена в него“.

Близо 500 тома съдържа разследването. Съдебният процес ще започне в началото на следващата година. Хиляди са въпросите, на които може да отговори само един човек – единственият оцелял пряк извършител, Сала Абдеслам. Но до момента, той не е казал нито една дума пред разследващите.

Тероризмът днес изглежда различен. Не е необходимо тежко въоръжение и сложна логистика. Общото обаче между 2015г и днес е нивото на терористична опасност – най-високото. Преди месец френски учител по история беше обезглавен като отмъщение, след като в час по свобода на словото показа на свои ученици карикатури с пророка Мохамед.

Президентът Маркон застана зад правото на такива изображения да съществуват. Това предизвика мощна антифренска реакция в Арабския свят. Отново Франция чу предупреждението, че въпросът не беше дали ще има нов атентат, а кога. Дни по-късно, трима души загинаха в ислямистка атака в Ница. Миналата седмица пък четирима души бяха убити в атентат във Виена. 

Днес Франция отново твърди, че обект на атака на ислямизма не са френските, а европейските модел и ценности. Но въпросът е колко от европейските страни мислят същото и са готови да действат, заедно с тези, които пряко бяха засегнати.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!