Индия е световна сила в производството на подправки. По данни на Съвета по подправките в страната изнася над 200 подправки и продукти с добавена стойност за около 180 държави на стойност 4 млрд. долара. Само вътрешният пазар е на стойност 10 млрд. долара, което я прави най-големият потребител на подправки в света.

Сега обаче се появяват опасения относно безопасността на тези прочути екзотични хранителни добавки. Миналия месец Сингапур и Хонконг спряха продажбите на някои подправки, произведени от индийските компании MDH и Everest, заради съмнения за повишено съдържание на етиленов оксид - пестицид, причиняващ рак, пише Би Би Си.

Това не е всичко. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) също разследва продукти на двете популярни марки за потенциално съдържание на пестицида, заяви говорител на FDA, пише Ройтерс.

Анализът, направен от информационната агенция на регулаторните данни в САЩ, установи, че от 2021 г. насам средно 14,5% от доставките на подправки MDH в САЩ са били отхвърлени поради наличие на бактерии.

И двете марки настояват, че продуктите им са безопасни.

Европейският съюз изрази собствени опасения, откривайки същото вещество, причиняващо рак, в проби от люти чушки и пипер на зърна от Индия. В докладите се казва, че регулаторните органи за храните на Малдивите, Бангладеш и Австралия също са започнали разследвания.

 

Очевидно е, че това е обезпокоително развитие. От една страна, и двете марки са популярни и надеждни. Базираната в Делхи MDH, емблематична 105-годишна семейна фирма, предлага гама от повече от 60 смесени и смлени подправки.

57-годишната Everest Food Products, създадена от търговец на подправки, твърди, че е „най-големият производител на чисти и смесени подправки“ в Индия, който изнася в над 80 държави.

Снимка: iStock

Амитабх Баччан и Шах Рук Хан, суперзвезди от Боливуд, пък са посланици на марката Everest.

Със сигурност това не е първият случай, в който се установява замърсяване на индийски подправки. През 2014 г. експертът по биохимия Ипсита Мазумдар тества популярни марки подправки в Калкута, които произвеждат чили, кимион, къри на прах и гарам масала.

Тя открива олово в хранителните оцветители, използвани за придаване на ярки оранжеви или червени нюанси на подправките.

Снимка: iStock

Неотдавна, през април, органите за контрол на храните и лекарствата в Гуджарат конфискуваха повече от 60 000 кг фалшифицирани подправки - чили на прах, куркума и кориандър на прах и маринована масала.

Безопасни ли са индийските подправки?

 

Федералното правителство е инструктирало всички щатски правителства да провеждат тестове за качество. Съветът по подправките, който разполага с пет лаборатории за оценка на качеството, е издал насоки за износителите да проверяват дали не се използва етиленов оксид. Индийският орган за безопасност и стандартизация на храните (FSSAI) също проверява проби.

Снимка: iStock

Индийското министерство на здравеопазването твърди, че в страната са въведени едни от най-строгите в света стандарти за максимално допустими граници на остатъчни вещества (МДГОВ), като МДГОВ на пестицидите варират в зависимост от хранителната стока и се определят чрез строги оценки на риска.

Но явно нещо не е наред - през 2022 г. FDA изтъкна неадекватните санитарни помещения, настаняване и стандарти за чистота на оборудването в един от основните индийски заводи за подправки.

„Индия е била износител на подправки в продължение на векове. Но този имидж се влошава през последните няколко години, като правителството не му обръща достатъчно внимание. Все още не знаем на какъв етап се случва замърсяването. Етиленовият оксид не се използва от земеделските производители. Най-вероятно е остатъчен продукт след прибиране на реколтата, след преработката“, казва Нарасимха Реди Донти, независим изследовател и активист за екологична справедливост.

„Не само негативното внимание. Повтарящите се случаи на прекомерни остатъци могат да имат дългосрочен ефект. В миналото износът на манго за САЩ страдаше в продължение на години заради остатъци от пестициди“, добави Реди.

Базираният в Делхи мозъчен тръст Global Trade Research Initiative (GTRI) смята, че неотдавнашните опасения за качеството могат да застрашат половината от износа на подправки от Индия поради „каскадни регулаторни действия в много страни“.

Ако Китай постави под съмнение качеството на индийските подправки, това може да засегне повече от половината от световния износ на Индия и да се присъедини към пет други държави. Ситуацията може да се влоши, ако ЕС, който редовно отхвърля пратки с индийски подправки поради проблеми с качеството, последва примера му“, се казва в неотдавнашен доклад на GTRI.

В крайна сметка експертите казват, че Индия трябва да преразгледа из основи подхода си към безопасността на храните, като даде приоритет на прозрачността, стриктното прилагане и ясната комуникация, за да гарантира целостта на своя износ, се посочва в статията на Би Би Си.