Слушалки с костна проводимост заместват традиционните в ухото. Новите устройства ще предават звука не директно към тъпанчето, а чрез вибрации от скулите към мозъка. За това съобщава немското издание „Шпигел“.

При класическите слушалки звукът се насочва през ушния канал към тъпанчето. Устройствата с костна проводимост е съвършено нова технология – то създава вибрации, които се предават от скулите към вътрешното ухо и накрая към мозъка. Или иначе казано, те заобикалят тъпанчето.

Новата технология ще позволи на хората да слушан любимата си музика докато спортуват, шофират, карат колело или пазаруват, без това да им преди да чуват всички околни шумове – като клаксоните на преминаващите автомобили или поздрава на съседа.

Въпреки плюсовете, все пак тестовете на новата технология показват, че те имат и една слабост – басът е слаб, защото се предава по-трудно през кожата и костите, в сравнение с ушния канал. Учените обаче отчитат ползите. Слушалките улесняват съществено ежедневието на хора, които ги използват. Не създават натиск върху ухото, не предизвикват инфекции и не увреждат тъпанчето.

Новите устройства ще могат да се управляват както през мобилните телефони, така и чрез миниатюрни бутони за регулиране на силата н звука и прескачането от песен към песен. Засега обаче целителите на музика ще трябва да се задоволят с конвенционалните слушалки.