Патовата ситуация в САЩ продължава, след като вчера страната остана без бюджет за новата фискална година. Федералните институции спряха работа, а ежедневните загуби са в размер на 300 милиона долара.

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ не успя да приеме законопроекти, които да разблокират финансирането на редица правителствени служби, предаде РИА Новости.

Контролираният от демократите Сенат нееднократно отклони предложенията на намиращата се в ръцете на републиканците Камара на представителите за бюджет, който отменя или видоизменя ключова реформа в здравеопазването, т. нар. „Обамакеър”.

Републиканците в Камарата на представителите се опитаха да прокарат бюджетите на службите, чието финансиране не предизвиква възражения у демократите в Сената. Законопроектите предлагат продължаването на превеждането на средства за поддържане на националните паркове, в управленията по въпросите на ветераните и във федералния окръг Колумбия, където се намира столицата на САЩ. За всички три законопроекта гласуваха 264 срещу 146 души, но те не бяха приети, тъй като се разглеждаха по ускорената процедура, при която за приемането на закона са нужни две трети от гласовете.

Американският президент Барак Обама обвини републиканците, че водят идеологически кръстоносен поход, който е причинил частичното спиране на работата на администрацията на САЩ.

В реч от Розовата градина на Белия дом той призова опонентите си в Конгреса да сложат край на тази административна парализа, която е първата от 17 години. Обама предупреди, че ако Конгресът не повиши тавана на държавния дълг в близките дни, това ще бъде пагубно за икономиката като цяло.