Космическият кораб "Союз ТМА-14М" с руско-американски екипаж се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС), съобщи НАСА. Той излетя късно снощи от космодрума Байконур. По време на полета един от слънчевите панели на кораба не се отвори, но това не попречи на успеха му.

За първи руски космонавт жена ще живее и работи на МКС - Елена Серова. На борда на космическия кораб "Союз" бяха също космонавтът на Роскосмос Александър Самокутяев и астронавтът на НАСА Бари Уилмор.

Те се присъединиха към командира Макс Съраев и бордните инженери Рийд Уайзман и Александър Герст, които са на борда на МКС от 28 май и се очаква да се върнат на земята на 9 ноември.

Екипажът ще изследва главоболието в космическа среда, като използва въпросници за събиране на информация за разпространението и характеристиките му в микрогравитация. Събраните данни ще се използват за разработването на мерки за противодействие на главоболието, често причинено от промяна на вътречерепното налягане.

Изследователите също така ще използват комплекти за вземане на биологични проби, доставени от „Союз”, за да изследват кръв, слюнка или урина. Очаква се резултатите от тях да помогнат на учените да следят възможно увреждане на имунната система, причинено от космически полети, което увеличава възможността за инфекции или представлява значителен риск за здравето по време на живота на борда на космическата станция.

Екипажът на „Союз” трябва да се завърне на Земята на 11 март 2015 г.