Първият човек, имплантиран с чип от компанията Neuralink на Илон Мъск за компютърно-мозъчен интерфейс, се е възстановил след операцията и може да движи компютърна мишка само с мисъл, обяви предприемачът в понеделник, предаде Форбс.

Тази информация показва напредъка на компанията, докато разработва технология за възстановяване на изгубени способности като движение и зрение и подобряване на други като памет и интелигентност.

„Напредъкът е добър. Няма нежелани странични ефекти. Пациентът може да движи курсор само с мисълта си“, обясни Илон Мъск.

Тестовете целят пациентът да успее да направи възможно най-много „натискания на бутона“ на мишката. Мъск уточни, че множество действия като задържане на бутон, докато курсорът се движи, могат да бъдат ключови за отключване на различни действия на компютър.

Neuralink все още е в ранните етапи на тестване и разработка. Първите продукти на компанията ще бъдат насочени към възстановяване на загубени функции от хора с парализа или зрителни увреждания, каза Мъск по-рано.

Друга цел е разработването на „телепатия“, която да позволи на хората да използват телефон или компютър само с мисълта си. Настоящите изпитания целят да тестват и това.

Neuralink, която беше оценена на около 5 милиарда долара миналата година, беше изправена пред многократни призиви за проверка по отношение на нейните протоколи за безопасност. Ройтерс съобщи миналия месец, че фирмата е била глобена за нарушаване на правилата на Министерството на транспорта на САЩ относно движението на опасни материали.

Досега Neuralink e съобщила, че по-нататъшните изпитанията ще бъдат върху малък брой пациенти с ограничена или никаква способност да използват двете си ръце поради увреждане на гръбначния мозък или дегенеративно заболяване, известно като амиотрофична латерална склероза.

Компанията ще използва робот за хирургично поставяне на имплант в областта на мозъка, който ще позволи движение. Първоначалната цел е да позволи на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки само своите мисли.

Дейността не е непременно доказателство, че устройството ще работи дългосрочно, казаха експертите, интервюирани от Ройтерс. Такива сигнали могат да затихнат в продължение на седмици, преди да се върнат поради нормалната възстановителна реакция след поставянето на чипа.

За това как действа мозъчният чип - четете тук: