Бившият гръцки премиер от радикалната левица Алексис Ципрас обеща в първия предизборен телевизионен дебат да продължи борбата срещу строгите икономии, ако спечели изборите на 20 септември, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Младият 41-годишен политически лидер призна, че правителството му не е изпълнило част от ангажиментите си за скъсване с икономиите и със зависимостта от кредиторите.

Но "борбата продължава и в бъдеще ще успеем", допълни той. Ципрас защити решението си да повери в началото на предишния си мандат министерството на финансите на Янис Варуфакис, който по думите му е дал динамика на преговорите и е повдигнал духа на гърците.

Приемайки през юли трети спасителен план в замяна на ангажименти за реформи и икономии, "ние поставихме интереса на гръцкия народ над всичко", заяви Ципрас, който се изправи в телевизионния дебат срещу Евангелос Меймаракис от консервативната партия "Нова демокрация".

За разлика от СИРИЗА, "Нова демокрация" може да привлече инвестиции, за да вдигне на крака икономиката, отговори 61-годишният Меймаракис, който в социологическите проучвания върви наравно с левия си опонент.

Той потвърди ангажимента си да извлече възможно най-добър резултат от преговорите с кредиторите и определи като много болезнен наложения на Гърция план, срещу който да получи нови заеми в размер на 86 милиарда евро.