Първи случай на морбили е регистриран при 15-годишно дете в Белград, съобщават от Министерство на здравеопазването на Сърбия.

На 6 февруари е регистриран случай на дребна шарка при дете, което не е ваксинирано. 15-годишният пациент е било хоспитализиран с пневмония, когато се разбира, че е с морбили.

По време на най-голямата епидемия от морбили в Сърбия през последните 20 години – през 2017 г. и 2018 г., са регистрирани около 5800 пациенти, от които 93% не са били ваксинирани, непълно ваксинирани или с неизвестен ваксинационен статус. Една трета от пациентите са били хоспитализирани.

При тази епидемия са регистрирани 15 смъртни случая, сред които има четири деца на възраст под пет години. През предходната 2023 г. в страната са регистрирани 50 случая на морбили, повечето от които (94%) са били неваксинирани, сочат данните от „Батут“. 

Припомняме, че на 5 декември 2023 г. в Румъния беше обявена епидемия от морбили. В периода от 1 януари 2023 г. до 28 януари 2024 г. в страната са потвърдени 4205 случая на морбили, включително шест смъртни случая. Само през последната седмица са регистрирани 459 нови случая и два смъртни случая, сочат данните на здравните власти в северната ни съседка.

В Албания са потвърдени 11 случая на морбили, а здравните власти в Гърция съобщават за двама заразени, които са имали контакт с чужденци.

Морбили е силно заразно инфекциозно заболяване, причинено от вирус от семейство Paramyxoviridae. Разпространява се главно по въздуха и чрез директен контакт. 

Световната здравна организация (СЗО) посочи в скорошен доклад, че има тревожно 30-кратно увеличение на случаите на дребна шарка в Европа през 2023 г. Организацията предупреждава, че случаите се увеличават и са необходими спешни мерки за предотвратяване на по-нататъшното разпространение.