Първи полярен циклон на Уран наблюдаваха учените от НАСА. За това съобщава агенция Ройтерс.

Учените са използвали наземни телескопи, за да регистрират безпрецедентните гледки, разкриващи се благодарение на позицията на гигантската планета в нейната дълга орбита около Слънцето.

За първи път учени от НАСА разполагат със сериозни доказателства за развиващ се полярен циклон на Уран. Чрез изследване на радиовълните, излъчвани от ледения гигант, те откриха феномена на Северния полюс на планетата.

Констатациите им потвърждават тезата за наличието на вихър на полюсите, характерен за всички планети в Слънчева система, независимо дали те са съставени от твърда материя или от газ.

Учените отдавна знаят, че има бури на Южния полюс на Уран. Последните изображения обаче показват, че облаците от метан се движат значително по-бързо в тази част на планетата, отколкото в други. Инфрачервените измервания показват и какви са температурите.

Учените отбелязват още, че циркулиращият въздух на Северния полюс е по-топъл и по-сух – отличителен белег за наличието на силен циклон.

„Тези наблюдения ни казват много повече за историята на Уран. Това е много по-динамичен свят, отколкото си мислите. Това не е просто синя топка газ. Има много неща, които се случват там“, казва водещият автор на изследването Алекс Акинс от НАСА.

Уран прави пълна обиколка около слънцето за 84 години. През последните няколко десетилетия полюсите ѝ не бяха насочени към Земята. От около 2015 г. насам учените имат по-добра видимост и успяват да изучат по-добре полярната атмосфера.

За разлика от ураганите на Земята, циклоните на Уран и на Сатурн не се образуват над вода – те се образуват единствено на полюсите. Изследователите продължават да наблюдават как ще се развие този новооткрит циклон на Уран.