Първи смъртен случай на новия коронавирус извън Азия. Във Франция почина китайски турист, пристигнал в страната в средата на януари. Така броят на жертвите в целия свят стана 1527.

От една страна новината за първи смъртен случай на територията на Европа - във Франция -звучи стряскащо и неминуемо предизвиква напрежение. От друга – става въпрос китайски гражданин на 80 години, които е имал здравословни проблеми и преди заразата с коронавируса.

Състоянието му е било тежко от седмици, а през последните дни той е бил постоянно в реанимация. Собствената му дъщеря, също носител на заразата, е в добро състояние и до дни ще излезе от парижката болница, в която се намира.

Починалият е бил турист от провинция Хубей. Пристигнал в Париж на 16 януари и е пътувал е заедно с дъщеря си.

Хоспитализиран е в болницата Биша на 25 януари при строги карантинни условия. Състоянието му бързо се е влошило и през последните дни е бил в критично състояние в реанимацията.

Най-много починали от заразата има в китайската провинция Хубей – 1457. Там са командировани близо 25 хиляди лекари от цял Китай в помощ на колегите им от местните болници.

Пет американски фармацевтични компании усилено работят за намирането на ваксина срещу КОВИД-19. Китайски учени също работят трескаво за намиране на противодействие на вируса.

„Всички работят в надпревара с времето и под огромно напрежение, но и с огромна отговорност. Преди например изчаквахме резултатите от единия тест, преди да започнем работа по втория. Сега всичко това се върши едновременно“, заяви  Ян Дзънхуа, от Китайската академия на науките в Пекин.

В Китай дори банкнотите вече са под карантина. Централната банка емитира нови на стойност 600 милиарда юана, а старите ще преминават дезинфекция и спиране от обращение за 14 дни.

Официално, 10 заразени има в момента във Франция, 6 остават в болница без опасност за живота. Сред тях са британските туристи, които се заразиха в ски курорт в Алпите. Четирима пък вече са излекувани и изписани от болниците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!