Партията на президента Еманюел Макрон „Републиката напред” печели мнозинство във френския парламент. Това сочат първите прогнозни резултати от балотажа на парламентарните избори, които се проведоха във Франция днес, съобщава „Фигаро”. Според тези данни партията на Макрон ще има 360 депутатски места.

Парламентът на Франция се състои от 577 депутатски места. По данни на социологическата агенция Ипсос/Сопра Стерия, цитирани от „Монд”, към момента партията на Макрон „Републиката напред” ще бъде представена от 355 депутати.

Според първите прогнозни резултати на второ място със 125 места са Републиканците, следвани от Социалистическата партия с 49 депутатски места. На четвърто място се нарежда крайнолявата „Непокорната Франция” със 30 депутати. Други партии вземат 10 места, и „Националният фронт” – 8.

По данни на други социологически агенции, цитирани от Франс прес, френският президент центрист Еманюел Макрон ще има абсолютно мнозинство в Националното събрание, осигурявайки си между 355 и 425.

Дясната партия "Републиканците" ще има между 97 и 130 депутати, а социалистите - между 27 и 49. Крайната десница получава между 4 и 8 места, докато радикалната левица ("Непокорна Франция" и комунистическата партия) - общо между 10 и 30 места, сочат данните на социологическите институти.

Според прогнозите след първия тур на изборите се очакваше партията "Републиката напред" да вземе между 390 и 445 места в парламента:

Възможно е въздържалите се от гласуване днес да достигнат рекордните 58%.

Към 17 ч. местно време избирателната активност е била 35,3 на сто, по данни на Министерството на вътрешните работи, цитирани от  Франс прес.

По същото време на първия тур на 11 юни избирателната активност беше 40,75%. Ако тази тенденция продължи, активността може да падне до най-ниското си равнище за втори тур на парламентарни избори от 1997 г. насам, по изчисления на министерството.

Според прогнози на социологическите агенция Елаб и Ипсос/Сопра Стерия избирателната активност във втория тур ще бъде 42-43 процента, по-ниска дори от тази на първия тур, на който гласуваха 48,7% от регистрираните гласоподаватели.

Вероятно отново ще се окаже, че симпатизантите на Еманюел Макрон са гласували, а въздържалите се са основно привърженици на останалите политически партии.

На първия тур на парламентарните избори почти навсякъде партията му получи подкрепа.