Сексуалните отношения между мъже вече не е криминално престъпление в Сингапур. Това решиха депутатите в азиатския град-държава, след като отмениха закон, датиращ от времето на британската колонизация.

Членовете на гей общността на острова съобщиха, че са доволни от това решение, макар бракът все още да е запазена територия за хетеросексуалните двойки (мъж-жена). „Определено въздухът, който дишаме вече е по-лек“, заявява сингапурецът Бенджамин Сюе. Според него отмяната на този закон бележи „нова глава в история на гей общността“.

Параграф 337А, който датира от колониалната епоха, предвиждаше 2 години лишаване от свобода за хомосексуалистите. Въпреки че властите от години си затваряха очите и не задържаха гей двойките, общността критикуваше остарялото законодателство и призоваваше за неговото модернизиране. Любопитното в случая е, че в отменения закон не се споменава за секса между жени.

Парламентът в Сингапур направи също така поправка в Конституцията на страна в която се казва, че брак може да се сключва само и единствено между мъж и жена. „Традиционното определение за семейство все още е в основат на обществения морал. На този етап нямаме планове да променяме законодателството, за да включим и еднополовите бракове. Въпреки това, ако обществените нагласи се обърнат, възможно е депутатите да променят определението за брак“, пояснява министърът по социалните и семейни въпроси Масагос Зулкифли.

Решението на парламента в Сингапур идва на фона на предприетите стъпки за справяне с дискриминацията в другите азиатски държави. През 2018 г. Върховният съд на Индия отмени  забраната на еднополовия секс. В Япония сексът между мъже също е разрешен, но от няколко години там се водят дела за отказа от брак. Ищците съдят държавата за причинени "емоционална болка и страдания", защото властите им отказват да имат семейство.