Фотоизложбата „Балкански прайд” е селектирана от жури, одобрена е от управителния съвет на фондацията „Пловдив 2019” и е публикувана на сайта още през август 2018 г. Сега това се изважда като някакъв опит за провокация.

Така художественият директор на фондацията Светлана Куюмджиева коментира в предаването „Лице в лице” хомофобския скандал, който се разрази в града.

Днес Общинският съвет в Пловдив отхвърли искането за отстраняване на Куюмджиева заради фотоизложба, включваща снимки от шествия на хомосексуалните от различни места на полуострова. Група съветници, основно от ВМРО, БСП и „Заедно за Пловдив”, настояха тя да бъде отстранена. Тази новина стигна и до в. „Гардиън”, който излеле със заглавие: "Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата".

„Правим захарни фигурки с Альоша и изложба на гейовете. Това ли е културата, за която се борим”, попита депутатът от ВМРО Александър Сиди.

„Изумен съм от това, че някой от Пловдив си е позволил да се обади в „Гардиън” и да плюе по собствения си град. От там имат мнението само на фондацията и на никой друг, а са цитирани много други имена. Това означава, че някой се е свързал с тях и им е казал какво се случва”, каза още Сиди.

По думите му в Пловдив има „тежък проблем” с финансирането на всички проекти и публичността на фондация „Пловдив 2019”, която е захранвана с общински средства. Сиди заяви, че няма отчет за средствата, изразходвани за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата.

„Има отчети, които са разпънати локуми и няма конкретни цифри. Тръгването да се търси някакъв конкретен хомофобски въпрос, да се защитаваш чрез „Гардиън” с някакви безумни статии показва само колко си крив”, коментира депутатът от ВМРО.

„Под претекст за непрозрачност в работата на фондацията се вадят проекти и се оспорва качеството на художествено съдържание от хора, които не би трябвало да се намесват. Не искам да влизам в подобни политически диалози”, контрира Светлана Куюмджиева.

Тя поясни, че основната идея да бъде одобрен подобен проект е да се включи тази общност и тя да намери място в проекта Европейска столица на културата.

„Програмата ни като цяло борави с различни общности и има силен социален аспект. Идеята е да покаже друга гледна точка към това, което се приема като стереотип за балканската идентичност. Да се покаже, че тези хора съществуват и са част от обществото”, каза Куюмджиева.