Хомофобски скандал с Европейската столица на културата. Причината е фотоизложба на гей тематика, която е одобрена и финансирана от общинската фондация "Пловдив 2019".

Общинските съветници свикаха извънредна сесия и поискаха оставката на артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева. Тази новина влезе в редица европейски издания, между които и в. „Гардиън”.

bTV поиска част от фотосите, които ще бъдат показани на изложбата и заради които бе поискана оставката на Куюмджиева. След гласуване тя оцеля на поста си. Артистичният директор на фондация „Пловдив 2019” не смята, че изложбата злепоставя Пловдив, а точно обратното - показва толерантността на обществото ни.

„Подходили сме към програмата като към един европейски град и като към една европейска столица на културата, в която се предполага, че живеят хора  с достатъчно отворено съзнание и с достатъчна добронамереност и толерантност към всички”, обясни Светлана Куюмджиева.

Според общински съветници изложбата обаче хвърля петно и е провокация към младите.

„Ние не правим разлика между гей прайда и тази изложба. То е почти идентично. Ние вече питаме къде е културното и художествената стойност в този проект”, заяви общинският съветник от „Патриотичен фронт” Стефан Послийски.

Кметът на града Иван Тотев, който е и председател на Управителния съвет на фондацията, поиска партиите да не се месят в събитията.

„Можеше да седнем, да си поговорим между нас, а не да четем заглавия в „Гардиън”, които ги препечатват всички. Ако зависи от мен, аз съм го казвал и пред медиите, Светлана бих я уволнил още преди две години”, заяви Тотев.

В залата имаше и общински съветници, които нямат нищо против изложбата, но не се престрашиха да изкажат мнението си. Изкуствоведи пък я подкрепиха.

По улиците на Пловдив няма да има гей шествие, увери фондация „Глас”, които организират спорната фотоизложба. От там заявиха, че след 10 дни ще имат прожекция на филм в Пловдив, посветен на хората от тази общност.

Междувременно Светлана Куюмджиева заяви, че е готова сама да си подаде оставката, ако фотоизложбата бъде свалена по политически причини.