Парижките общинари ускоряват плановете за освежаване на френската столица, след като градът преживя нетипични за края на юни горещини, пише вeстник "Фигаро".

Плановете за разхлаждане на града предвиждат повече зеленина и по-малко асфалт.

Властите са в процес на оценяване на три нови типа пътни настилки, които са по-светли и промокаеми и при които покачването на температурите на пътното платно при големи горещини ще бъде ограничено. 

Кметството има намерение да разшири зелените площи с 30 допълнителни хектара, да обособи 100 хектара озеленени стени и фасади и да отдели 30 хектара площи за градско земеделие. 

Снимка: EPA

Ще бъдат създадени така наречените градски гори в допълнение към съществуващите сега паркове и градинки. Терен на тези гори ще бъдат първите етажи на някои малко използвани паркинги, като например този пред кметството на Париж. Там ще бъде докарана почва и ще бъдат посадени високи дървета. Операцията ще струва няколко милиона евро, но резултатът ще е истинска прохлада.

Дворовете на училищата пък ще бъдат превърнати в оазиси със сянка и вода и ще бъдат отворени за всички в горещините. Там ще могат да идват в жегите парижани, живеещи на около от 200 метра от училищата. Експеримент в тази насока ще се извърши в 10 училища през 2020 г. 

Снимка: EPA

Кметството предвижда и обособяването още от това лято на 41 охладени зали из целия град, предназначени за 175 000-те жители на Париж, които са на и над 75 години и за бездомниците, тоест за онези, които страдат най-много от жегите. 

Париж е известен като "остров на горещината". Там температурите обичайно са с 3 градуса по-високи от тези в селските райони на Франция. Когато е горещо, разликата може да достигне и 10 градуса.