Френската метеорологична служба за пръв път обяви днес най-високата, червена степен на предупреждение за опасно горещо време. Тя важи за четири департамента в южната част на страната, включително градовете Марсилия, Ним, Монпелие и Авиньон. 

Червената степет е най-високата от трите, които се използват за опасни метеорологични условия и означава, че "има риск за всички, дори за хората в добро здраве", посочи Метео Франс. 

За 76 от 96 департамента в континентална Франция и Корсика вече бе обявена втора, оранжева степен на опасност. 

Снимка: EPA

Цяла Централна и Западна Европа продължават да са в плен на опасните жеги.
Горещият фронт от Сахара, постави абсолютни температурни рекорди за юни. Една от най-тежко засегнатите страни е именно Франция.

Температурата в Париж се усеща като далеч над 40 градуса, заради много високата влажност на въздуха.

Тревогата сред управляващите е видима, абсолютен приоритет в момента е осигуряването на свободни места в спешните отделения на болниците. Въпреки това обаче, не е изключено да има жертви, жегата ще продължи поне до събота. 

Снимка: EPA

Заради горещината почти няма туристи по улиците. Жегата събуди спомените за горещата вълна от 2003 година, отнела живота на 15 000 души. Ситуацията е сходна и в други държави, като Испания, Германия и Полша.

Снимка: EPA

В Белгия жегата доведе до проблеми с някои натоварени пътища. Заради горещината, бетонът се разширява и част от настилката се повдига и напуква.

Снимка: EPA