Новото коалиционно правителство в Нова Зеландия иска да отмени закона, който забранява пушенето за бъдещите поколения, почти година след като бившият премиер Джасинда Ардърн прие законодателството в парламента.

Целта на старите мери

Неговата цел беше бъдещите поколения изобщо да не започват да пушат - до 2025 година пушачите трябваше да са по-малко от пет процента от населението на страната. Очакванията бяха страната да бъде първата в света без тютюнев дим. През последните години броят на пушачите в Нова Зеландия постоянно спадаше.

С мерките си срещу тютюнопушенето Нова Зеландия от десетилетия е пример в световен мащаб. Пушенето в работните помещения беше забранено още през 1990 година, през 2004 година – тази забрана беше валидна и за баровете и ресторантите. От 2010 година досега данъците върху цигарите са се увеличили със 165 процента. Цените на цигарите и тютюна в Нова Зеландия са сред най-високите на света - средната цена за кутия през 2023 г. е 34,50 долара, или около 31,50 евро.

Снимка: iStock

През 2022 г. парламентът на Нова Зеландия прие закон, забраняващ продажбата на цигари или тютюневи изделия на всеки, роден след 2008 г. Островната страна ефективно забрани цигарите за всички бъдещи поколения. Тя беше първата страна, която някога приема подобен закон. Спроед него минималната възраст за закупуване на цигари трябваше да продължи да се покачва. На теория човек, опитващ се да си купи пакет цигари през 2072 г., ще трябва да покаже документ за самоличност, удостоверяващ, че той е на възраст най-малко на 63 години.

Новият закон задължаваше тютюневите концерни да намалят съдържанието на никотина от 15 милиграма на грам, колкото е сега, на 0,8 милиграма. Според експертите това е под границата, от която може да се създаде зависимост от цигарите. Приетите промени тогава включваха още разрешаване на продажбата им само в специални магазини за тютюневи изделия и намаляване на броя на законно разрешените магазини за продажба на цигари от 6000 на само 600 в цялата страна.

Обръщане на посоката

Сега тази целеустремена посока ще бъде сменена, а експерти по обществено здравеопазване изразиха шока си от това, като казаха, че тази промяна ще струва до 5000 живота годишно. Това може да се окаже и особено пагубно за маорите, сред които тютюнопушенето е по-разпространено.

Приетите през 2022 г. закони трябваше да бъдат приложени от юли 2024 г., но като част от своето коалиционно споразумение правителството се съгласи да отмени голяма част от тези изменения - включително премахване на изискванията за деникотизация и намаляването на търговските обекти.

Приходите от продажбите на цигари ще компенсират намаляването на данъците върху доходите

В събота новият министър на финансите Никола Уилис каза, че това ще се случи преди март 2024 г. В програмата си коалицията обещаваше намаляване на данъците върху доходите на физическите лица. Сега се очаква приходите от продажбите на цигари да компенсират тази мярка.

В предизборната фискална актуализация на Министерството на финансите се посочваше, че намаляването на броя на магазините, които могат да продават тютюневи изделия, и наборът от ограничения значително ще намалят приходите на държавата.

 Срещу "магнита на престъпността"

Новоизбраният министър-председател Кристофър Луксън заяви, че смяната на посоката ще предотврати възникването на скрит тютюнев пазар и това магазините да бъдат обект на престъпления.

Снимка: iStock

„Концентрирането на разпространението на цигари в един магазин в един малък град ще бъде огромен магнит за престъпността“, коментира той пред местните медии.

Луксън заявява, че правителството му ще продължи да намалява процента на пушачите чрез образователни и други политики.

„Това е голяма загуба за общественото здравеопазване и огромна печалба за тютюневата индустрия – чиито печалби ще бъдат увеличени за сметка на живота на хората“, коментира проф. Лиза Те Моренга, председател на неправителствената група Health Coalition Aotearoa.

Тя припомни че според изчисления, направените по-рано разпоредби трябваше да спестят 1,3 милиарда долара от разходи на здравната система през следващите 20 години. Очакванията бяха смъртността при жените да се намали с 22%, а при мъжете - с 9%.

Новите промени - катастрофални за маорите

Според водещата организация за обществено здравеопазване на маорите - Hāpai te Hauora, промяната ще бъде „катастрофална за техните общности.

„Този ​​ход предполага незачитане на гласовете на общностите, които са най-засегнати от вредата от тютюнопушенето – в полза на икономическите интереси“, посочва Джейсън Александър от Hāpai te Hauora.

Ново дясноцентристко правителство

Новото дясноцентристко правителство на Нова Зеландия положи днес клетва, а парламентът се очаква да се събере следващата седмица и да започне работа по новите политически приоритети, включително вдигане на забраната за разработване на петролни и газови находища, предаде Ройтерс.

Лидерът на Националната партия на Нова Зеландия Кристофър Лъксън и министрите от неговия кабинет положиха клетва в сградата на правителството пред генерал-губернатора Синди Киро, която представлява държавния глава - британския крал Чарлз Трети.

Дясноцентристката Национална партия влезе в петък в коалиция с консервативната партия ACT Нова Зеландия и популистката партия "Нова Зеландия преди всичко", което позволи на трите партии да сформират кабинет, слагайки край на шестгодишното управление на леви правителства в Нова Зеландия.

"Имаме екип, имаме идеи и имаме ясна политическа програма за следващите три години", каза развълнуваният нов премиер Лъксън пред телевизия Ти Ви Ен Зет.

Той заяви още, че ще проведе първото заседание на кабинета си утре и ще се стреми бързо да финализира 100-дневния му план. Лъксън допълни, че планира и посещение в Австралия преди Коледа.