Електронните устройства за еднократна употреба за тютюнопушене ще бъдат забранени във Великобритания, за да се спре пристрастяването на децата към тях.

Очаква се всеки момент британското правителство да обяви тази драстична мярка за ограничаване на тютюнопушенето.

Решението, което все още не е официално идва на фона на изследване, че вейповете за еднократна употреба са използвани предимно от хора под 18 години.

Вейповете за еднократна употреба често се продават в ярки цветове и с аромати като "дъвка". В някои магазини те са разположени на предни гишета близо до сладкишите.

Предполага се, че решението ще се опита да копира модела на Австралия, която забранява всички вейп устройства без рецепта.

Въпреки че устройствата се рекламират като средство срещу тютюнопушенето, те добиват изключителна популярност и карат хора, които дори не са били пристрастени към цигарите, да започнат да ги употребяват.

Според статистиката за последната година са продадени над 5 милиона вайпа за еднократна употреба, което е драстично увеличение спрямо предходни години.

Правителството обяви схемата "размяна за спиране", която предвижда 1 от всеки петима британци, пристрастени към тютюнопушенето, да получи своя стартов комплект вейп, с който да се бори срещу зависимостта. Крайната цел правителството е формулирало ясно: "нация без тютюнев дим". До 2030 г. правителството иска да сведе любителите на тютюневи изделия до 5%.

Един милион вейпа ще бъдат раздадени на пушачи във Великобритания в опит на правителството да откаже нацията от вредния навик. Предвижда се и паричен бонус от 400 паунда за всяка бременна жена, спряла тютюневите изделия.

Финансирането на схемата ще струва на правителството еквивалента на близо 100 милиона лева за две години и ще е от бюджета на здравното министерство.