Британската кралица е инвестирала част от личните си средства в офшорни данъчни убежища, а търговският секретар на САЩ има дялове във фирма, работеща с руснаци, върху които Вашингтон е наложил санкции. Това са само част от разкритията в нова порция финансови документи, публикувани вчера от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ) – т.нар. „Досиета от рая“ (Парадайз пейпърс, Paradise Papers).

Става въпрос за откъси от около 13,4 млн. документа, отнасящи се до финансите на около 120 политици от различни страни, вкл. редица действащи и бивши световни лидери. Те показват как ултрабогатите и хората с власт тайно инвестират големи суми в офшорни данъчни убежища. Данните са от прочутата адвокатска кантора  „Апълби“ (Appleby), която обслужва лица от елита и мощни корпорации, както и от компанията за офшорни услуги „Ейжасити тръст“ (Asiaciti Trust). Достъп до тях е получил германският в. „Зюддойче цайтунг“, който ги е споделил с ICIJ, в. „Гардиън“, Би Би Си и в. „Ню Йорк таймс“.

Документите сочат, че мениджърите по инвестициите на британската кралица Елизабет II са вложили около 10 млн. лири (13 млн. долара) от личните ѝ средства в ценни книжа на Бермуда и на Каймановите острови. Няма признаци за нередности при инвестицията, отбелязва АП. Част от парите на кралицата обаче са отишли при верига магазини, обвинявана, че се възползва от бедни семейства и хора в неравностойно положение, отбелязва в. „Гардиън“.

Снимка: #OperationCroissant

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос притежава дял от фирма, разположена на Маршаловите острови. Фирмата е транспортирала нефт и газ на руската компания „Сибур“, която пък е свързвана със зетя на президента Владимир Путин и руски магнат, който е обект на санкции от страна на САЩ. Международният консорциум на разследващите журналисти подчертава, че това създава опасност от конфликт на интереси при Рос, който помага за определянето на икономическата и търговска политика на Съединените щати.

До назначаването си на поста американският държавен секретар Рекс Тилърсън е ръководил офшорната компания „Мариб ъпстрийм сървисиз“, създадена на Бермудските острови през 1997 г., чиято цел е била разработката на газови и петролни находища край йеменския град Мариб, става ясно от документите. Той е бил част от съвета на директорите от 1997 г. до 1998 г., когато е бил и председател на филиала на „Ексон“ в Йемен, отбелязва ICIJ.

Снимка: Reuters

Ключов сътрудник на канадския премиер Джъстин Трюдо пък е свързан с офшорни схеми, които може да са стрували на страната милиони долари от неплатени данъци, става ясно още от „Досиетата от рая“. Трюдо същевременно е защитник на идеята за закриване на данъчните убежища.

Други световни лидери, споменати в списъка, са колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, либерийската му колежка Елън Джонсън-Сърлийф и синовете на турския премиер Еркам и Бюлент Йълдъръм.

Редом с тях са бившият президент на Коста Рика Хосе Мария Фигерес и бившият върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк.

Има и пикантни подробности за знаменитости от музикалния и спортния свят, като Мадона, Боно. Фронтменът на „Ю2“ например е използвал фирма в Малта, за да плати за дял в мол в Литва.

В документите се споменават и компании като „Сикст“, „Дойче пост“, „Сименс“, „Байер“, „Дойче банк“. Не е ясно в каква степен те са свързани с офшорни предприятия.

Освен това документите показват, че руски държавни финансови институции инвестират стотици милиони долари в „Туитър“ и „Фейсбук“, отбелязва в. „Гардиън“.

От „Апълби“ се защитиха, че изтеклата информация не доказва незаконни действия на замесените лица.

ICIJ също подчертава, че има законни видове използване на офшорните компании и тръстове и тя не намеква, че които и да било лица или компании, споменати в документите, са нарушавали закона. Документите обаче показват „колко дълбоко офшорната финансова система е преплетена със света на политиците, частното богатство и корпоративните гиганти, които избягват данъци чрез все по-изобретателни счетоводни маневри“, добавя ICIJ в изявлението си, цитирано от ДПА.

През април 2016 г., организацията, базирана във Вашингтон, публикува „Панамските документи“ – откъси от 11,5 млн. документа с данни за офшорни сметки на действащи и бивши световни лидери, видни политици, бизнесмени, спортисти и др. публични личности. Те се основаваха на изтичане на информация от панамската компания „Мосак Фонсека“ (Mossack Fonseca), оказваща юридическа помощ при регистрацията на компании в офшорни зони.