Папа Бенедикт XVI заяви в ежегодното си послание по случай Рождество Христово, че хората не бива да губят надежда за мир, дори и в раздирани от конфликти страни като Сирия и Нигерия, предаде Ройтерс.

Папата осъди избиването на невинни хора в Сирия и призова призова израелците и палестинците да съберат смелост за преговори.

В обръщението си той призова за връщане на мира в Мали и за съгласие в Нигерия, където жестоки актове на тероризъм продължават да вземат жертви, особено сред
християните.

"Ние сме изцяло погълнати от самите себе си и затова няма никакво място за Бог. Затова няма и място за другите, за децата, бедните, чужденците. Където Бог не е възхваляван, където е забравен или дори отричан, там няма и мир", отбеляза той.

Папата спомена и Китай, съветвайки новите лидери на Китай да уважават религиозните свободи. В страната не се позволява на католиците да признаят властта на папата и ги принуждава да членуват в подкрепяна от държавата църква.

Папа Бенедикт XVI подчерта, че надеждата, символизирана от Рождество Христово, никога не трябва да умира, даже в най-тежките ситуации. "Тази добра земя съществува - и днес също, през 2012 г., от тази земя пониква истината! Следователно в света има надежда, надежда, на която можем да се доверим, дори в най-трудните времена и в най-трудните ситуации", заяви той.

Главата на Римокатолическата църква се обърна към християните на 65 езика, произнасяйки речта си "Урби ет орби" ("Към града и света"). На площад "Свети Петър" във Ватикана се бяха събрали десетки хиляди хора, за да чуят Папа Бенедикт XVI на живо.