Папа Франциск призова Северна и Южна Корея да се обединят като едно семейство и в духа на взаимното опрощение. „Прошката е вратата, която води към помирение", въпреки че изглежда „невъзможно, непрактично и дори понякога неприятно” – каза той на литургия в столичната катедрала „Мьонгдонг” („Сияен град"), която беше едно от най-очакваните събития в рамките на визитата му в Сеул.

По време на месата, на която присъства южнокорейския президент Пак Гън-хе, папата използва силно религиозен език и се обърна директно към корейците от двете страни на 38-ия паралел, а не към властите в двете страни. Както по време на цялата си визита, Франциск не спомена нито веднъж комунистическия режим на Север, където малката католическа общност е призната, но подложена на строги ограничения и надзиравана.

„Днешната литургия е преди всичко молитва за помирение в това корейско семейство. Това е един-единствен народ, който отправя своята болезнена молба към небето", каза Франциск. Той изрази съжаление за историята „на разделение и конфликт, която продължава повече от 60 години". Трябва да бъде призната „реалността, че всички корейци са братя и сестри, членове на едно и също семейство и на един и същ народ", призова Светият отец. Той подчерта, че „прошката е вратата, която води към помирението".

Преди литургията, в програмата на папата имаше два други знакови момента - срещи с представители на други вероизповедания в Южна Корея и с корейки, експлоатирани сексуално от японските окупатори на полуострова в периода 1910-1945 г. Пред входа на катедралата Франциск се срещна със седем възрастни корейки, някогашни сексуални робини, повечето от които в инвалидна количка. Той даде благословия и утеха на изстрадалите жени, като поздрави всяка от тях поотделно. Папата ще отпътува днес от Южна Корея и е предвидено следобед да се завърне във Ватикана.

Петдневното посещение на папа Франциск в Южна Корея – първа визита на папа в страната от 25 години насам, започна в четвъртък.

На фона на призивите на мир и разбирателство, оправени от папата, армиите на Южна Корея и САЩ започнаха ежегодните си военни учения, въпреки острата реакция на Пхенян, който заплаши с „безмилостен" удар.