„За мнозина по земята тазгодишните празници са засенчени от войните в Ивицата Газа и Украйна“. Това каза в нощта на Рождество Христово папа Франциск.

В базиликата „Свети Петър“ във Ватикана той напомни значението на мира, който по думите му е отхвърлен от безсмислената логика на войната.

„Тази нощ сърцата ни са във Витлеем, където Принцът на мира отново беше низвергнат от безсмислената логика на войната, от сблъсъка на оръжия, който дори днес му пречи да се установи по света“, каза папа Франциск.

Повече от 7000 вярващи се събраха на площад „Свети Петър“, за да присъстват на литургията снощи. В края на службата статуята на младенеца Исус беше поставена в яслата на традиционното презепе, изобразяващо сцената на Рождество и така символично беше съобщено на света за рождението на Исус.

Главата на Римокатолическата църква отслужи месата си часове след като министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху се закани да навлезе още по-навътре в Ивицата Газа, след като израелските войски преживяха един от най-тежките си дни на загуби в своята сухопътна офанзива, отбелязва Ройтерс.

Тази година във Витлеем на окупирания от Израел Западен бряг, почти няма поклонници и туристи, както и коледни елхи. Коледните тържества са отменени заради войната в Близкия изток. Витлеем е мястото, където според Библията се е родил Исус Христос. 

А днес се очаква израелският военен кабинет да обсъди предложението на Египет за прекратяване на войната в Ивицата Газа, пише в. Jerusalem Post цитиран от БТА.

Кайро е представил ново предложение за примирие и освобождаване на още израелски заложници в Ивицата Газа, съобщи The Times of Israel.

Според Asharq News предложението на Египет предвижда прекратяване на войната на няколко етапа. Първата фаза включва примирие за най-малко две седмици, по време на което „Хамас“ да освободи 40 израелски заложници. В замяна Израел трябва да освободи 120 палестински затворници.

Втората фаза предлага палестински преговори с посредничеството на Египет. Третата фаза предвижда пълно прекратяване на огъня и цялостно споразумение за размяна на заложници и затворници, включително изтегляне на израелската армия от Ивицата Газа, като се позволи на всички разселени жители на Газа да се завърнат по домовете си.

Междувременно израелската армия съобщи, че още петима заложници са намерени в тунелите под бежанския лагер „Джабалия“, където е имало команден пункт.