Разследването "Пандора Пейпърс", в което участваха около 600 журналисти от десетки медии в целия свят, разкри кои са истинските собственици на над 29 хиляди офшорни компании, на базата на около 11,9 милиона документа от 14 финансови компании.

Снимка: Скрийншот icij.org

Според изнесените данни от Международния консорциум на разследващите журналисти в тях се споменават имената на 336 политици от 90 страни. Сред тях фигурира и това на сръбския министър на финансите и бивш кмет на Белград в периода 2014-2018 г. Синиша Мали.

"Пандора Пейпърс" показва, че Мали е бил собственик на 24 луксозни апартамента по българското Черноморие в качеството си на директор на две офшорни компании от Британските Вирджински острови.

Предисторията

През 2015 г. вече бившият кмет на Белград обвини журналисти в лъжа заради публикувани материали, че той притежава 24 апартамента в елитния комплекс "Св. Никола" на брега на Черно море на стойност около 5 млн. евро, което многократно надвишава възнаграждението на градоначалника по това време.

Откритието предизвика бурни реакции в сръбската общественост. Тогава Синиша Мали заяви, че е купил само едно жилище, което дори не е вписано на негово име, и отрече, че стои зад офшорните компании Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp., които притежават останалите 23.

Сръбският президент Александър Вучич също защити своя близък сътрудник от обвиненията за участие в корупция.

Сега, шест години по-късно обаче, разследването "Пандора Пейпърс" на Международния консорциум на разследващите журналисти показа документи, които доказват, че Мали е бил клиент на Trident Trust - основател на другите две офшорни компании.

Офшорно пазаруване

Британските Вирджински острови се считат за данъчен рай, от който се възползват политици, магнати и престъпници за укриване на собственост. Каква обаче е схемата, използвана от настоящия финансов министър на Сърбия?

Trident Trust регистрира две офшорни компании за Мали - Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp. Впоследствие те купуват две компании в България – Erma 11 и Erul 11, които са притежатели на апартаменти по българското Черноморие.

Документи, публикувани в рамките на "Пандора Пейпърс", показват удостоверения за собственост върху Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp. които разкриват, че Мали е поставял подписа си върху документи в качеството си на техен директор.

Той купува апартаментите през 2012 и 2013 г. - по времето, когато е икономически и финансов съветник на тогавашния първи вицепремиер на Сърбия Александър Вучич.