Пандемията от COVID-19 застрашава прехраната на половината от работната сила по света.  

По данни на Международната организация на труда към ООН един милиард и 600 милиона души може да изгубят препитанието си по време на пандемията.

Според математически модели на Световната здравна организация,  неразкритите случаи на COVID-19 по света са между 500 милиона и един милиард. 

Данните са най-тревожни за развиващите се страни и конфликнтите райони, където все още няма достоверни данни за разпространението на коронавируса.

Коронавирусът се измества на изток в Европа. За седмица новите случаи на континента са се увеличили с 15% и броят им приближава милион и половина. 

„В източната част на континента - Беларус, Русия, Казахстан и Украйна случаите се увеличат през последите седмици. В Европа все повече се задълбочава икономическата криза заради COVID-19“, заяви Ханс Клуге - европейски директор на СЗО. 

Германия обяви нарастваща безработица, която все пак остава сравнително ниска - 5,8% или малко над 2 и половина милиона души.  

Това е най-голямата рецесия, която федералната република  преживявала от основаването си. Никога не е било по-зле, както и толкова обхватно, обясни Детлеф Шееле от федералната агенция по труда. 

В Съединените щати броят на безработните вече достигна 30 милиона.  

А в Южна Африка над 4  километра опашки за храна се образуваха в една от централните провинции в страната, след като голяма част от аграрния сектор замря заради коронавируса.